28 de juny 2019

Assetjats per les xarxes digitals 2. La Smart mobilitat.



 es parlava de la xarxa d’antenes que ens envolta, antenes de totes menes i amb tota mena de finalitats, però la més important és la del control social.
Darrerament, però, ha hi uns dispositius nous de captació de dades, els Vehicles de Mobilitat personal (VPMPhttps://www.sostenible.cat/reportatge/els-vehicles-de-mobilitat-personal-el-repte-de-lencaix-a-les-ciutats) han afegit una nova frontera de control, tots ells (inclosa la concessió pública del Bicing) tenen sistemes de geolacalització incorporats motos elèctriques, bicis elèctriques (amb pedaleig assistit), bicis normals, patinets...  d’empreses privades o de concessions públiques.

Tots aquests artefactes mesuren i registren els horaris i els recorreguts dels seus usuaris, aquests reculls de dades tenen un ús, principalment comercial (segmentar mercats), però tampoc és gens menyspreable l’ús policial. De tota manera els dos usos tenen bàsicament  una mateixa finalitat, fornir de dades a la xarxa de dominació(https://www.youtube.com/watch?v=O_d6y3j7hSo   en aquest vídeo es visualitzen els recorreguts amb Bicimad l’abril de 2017).
La mobilitat a través dels VMP no és una quantitat menyspreable, a Madrid es calculen uns 50 milions de desplaçaments a l’any (2.000 turismes, 3.000 bicis, 5.000 motos i 10.000 patinets). 

A Barcelona no hi han tantes dades, per una part al patinet l’han tret del carrer a cops de multes i hores d’ara sols es mantenen els de Reby (suposem que per posicionar-se front una possible legalització futura), es deia que havien 2.300 motos de les diferents empreses eCooltra, Muving, Scoot i Yego (el 2018), però la entrada d’ACCIONA amb més de 1.200, ha trastocat la cosa, segurament estem sobre les 4.000 unitats com a mínim.
La quantitat de bicis (convencionals i elèctriques) també és una incògnita, hi han unes 7.000 del Bicing, i desprès un nombre indeterminat de les dues empreses que dominen el sectorDonkeyrepublic iScoot, alguns consideren que son unes 2.000 pel cap baix...
El projecte de concurs de l’Ajuntament per regularitzar-les es queda evidentment curt, amb 2.500 bicis i 3.500 motos no sembla que les empreses de la MaaS (Mobility as a Servicehttps://en.wikipedia.org/wiki/Mobility_as_a_service) acabin la gana.
A Barcelona hi han uns 13.000 VMPsharing, entre motos i bicis, sense contar els patinets dels que no tenim dades ni els cotxes casi inexistents. Això faria (utilitzant 6 usos diaris per vehicle, el mateix emprat a Madrid) 28 milions de desplaçaments a l’any...
Molt per sobre del calculat per el web de l’APPChipi que per les motos dona 39.000 reserves mensuals (a través d’ells), això fan 468.000 viatges a l’any, de tota manera el nombre de persones de Barcelona registrades a cada empresa ens pot donar també una idea, eCOOLTRA segurament te una mica menys de 100.000 registrats, Yego en te 40.000, Muving 30.000...

Hi ha altres aspectes inquietants en la mobilitat, com per exemple l’aparellament entre la matrícula del vehicle i el pagament de l’aparcament 8a ser possible fet amb targeta de crèdit), o la lectura automàtica de matrícules mitjançant càmeres de vídeo.
La “nova” mobilitat dels VMP i la MaaS està redefinint la ciutat de com la coneixíem fins ara, creant espais nous d’exclusió i nous mecanismes de dominació. L’oposició a la smart mobilitat ha de ser prioritària... i es una oposició possible, a cada cantonada hi han elements d’aquesta smart mobilitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada