15 de set. 2019

MEMÒRIA DE LA FISCALIA, VIDEOVIGILANCIA, CONTROL SOCIAL I TERRORISME ANARQUISTA

Entre principis de la setmana passada i començaments d’aquesta la Fiscalia General de l’Estat a presentat al “poders de l’estat” (corona, parlament, Consell del Poder Judicial…), aquesta memòria és un patracol de gairebé 1.500 pàgines, moltes d’elles estrictament burocràtiques i d’altres d’autobombo (MEMORIA FISCALIA).
El mitjans de comunicació han destacat unes propostes dels fiscals sobre la videovigilància, però n’hi ha d’altres dedicades a l’ús de les tecnologies a les investigacions policials.
La instal·lació de càmeres a les escoles ha anat evolucionant des de una posició restrictiva, passant posteriorment a una acceptació amb excepcions, fins al que indica la proposta de la fiscalia, la extensió de la videovigilància a tot l’espai educatiu (les aules).

Concretament la fiscalia diu:

La gravedad de ciertas denuncias y lo delicado de los entornos en que se producen los hechos (espacios de encomienda o custodia de menores para su cuidado, educación, entrenamiento, etc.) podría llevar a normalizar la adopción de medidas de grabación en video de espacios cerrados (despachos, aulas…), que eviten la imposibilidad de acreditación del hecho o el que determinadas personas se vean sometidos a tan lacerantes como infundadas sospechas o imputaciones” (pag. 1134 del document).

La fiscalia a part de promocionar la videovigilància introdueix el tèrbol tema de les denuncies falses o les imputacions injustes. Com es veu la proposta es fonamenta en la defensa de la llibertat sexual dels alumnes, com si el respecte  a aquesta llibertat depengués de la tecnologia i no de les estructures de dominació que governen les escoles (... i la societat), l’omnipresent tema de la seguretat.
L’any 2012 al blog MOAI (MOAI 5) comptabilitzaven un total de 27 IES amb videovigilància a l’estat espanyol (que segur eren 10 o 100 vegades més nombrosos), actualment quants deuen ser? (100, 200... 1.000), a aquesta intrusió cal afegir els controls biomètrics per accedir als serveis i a certes zones de les escoles (empremta digital, reconeixement facial) que, poc a poc, es van estenen per els centres educatius. Es tracta d’un aprenentatge extracurricular, un aprenentatge per l’acceptació de la submissió i el control.
La denuncia publica va fer que es retiressin tres càmeres de videovigilància a les escoles públiques Univers i Patronat Domènec el curs 2018/2019 (CÀMERES ESCOLA UNIVERS )
Un altra aspecte que toca la fiscalia és la modificació de les lleis que regulen la gravació de converses, que ara està sotmesa a control judicial per a cada gravació i que ells proposen que s’obri barra lliure durant un període, passant de la gravació de “encontres” a la gravació ambiental, també demanen incloure a la llei barra lliure per la instal·lació de GPS’s, malgrat que ja és una pràctica generalitzada i acceptada per jutges i fiscals.

“Propuestas de «lege ferenda» (…) Segunda: La instalación de dispositivos de escucha «ambiental» debería ser objeto de una reforma que, al igual que en otros países de nuestro entorno, no se circunscriba a los encuentros concretos que tengan los investigados, sino que se aproxime a la regulación de las intervenciones telefónicas, con un proceso de depuración de las grabaciones obtenidas.
Tercera: Aunque la instalación de dispositivos de geolocalización vía GPS ha sido clarificada por la jurisprudencia y la Circular de la Fiscalía General del Estado, sería conveniente la reforma del artículo para que excluya expresamente de la decisión judicial los casos en que no esté en juego el derecho a la intimidad de los investigados, como sucede con los contenedores de mercancías” (pag. 617 de la memòria, també es interessant veure el tema a les pàgines 1288 i 1289).

Si algú es baixa tota la Memòria és interessant, fins i tot a nivell anecdòtic, l’apartat del terrorisme (de la pagina 528 a la 553) i dins de ell, és bo saber les opinions que dedica la fiscalia a l‘anarquisme, al que dedica 4 pàgines amb grafics i taules..


LES ESCOLES SON INSTRUMENTS DE DOMINACIO I CONTROL SOCIAL, LES ESCOLES VIDEOVIGILADES SON MÉS DOMINANTS I ESTAN MÉS CONTROLADES.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada