Aquesta frase,
“som el que mengem”, és cada cop més popular, tan entre mediàtics metges, com
entre una variada cohort, que va des de celebrities locals fins una majoria de
progressistes liberals d’esquerres i “new ages” amb barretina.
La frase
s’atribueix al filòsof alemany Ludwig Feuerbach, la va dir l’any 1850, no podem saber si aquesta
atribució és certa. Feuderbach era un “post-hegelià” que va influir molt als
“joves hegelians”, entre ells Marx i Engels, va acabar els seus dies com a
membre del partit socialdemòcrata alemany.
Som el que
mengem... qui menja merda és una merda, qui menja saludable és una bona
persona, guapa, saludable i preocupada per la sostenibilitat, que fa exercici i
combat el canvi climàtic. El qui menja merda és insolidari, gordo, lleig,
contribueix a la destrucció de la terra... segurament és inculte, no llegeix i
no gasta massa en productes culturals.
Ens trobem davant
d’una nova cara del determinisme social que, com tots els determinismes te una
sòlida base classista. Al progressisme liberal d’esquerres no li importa el fet
de que els “menjadors de merda” siguin precisament els més desfavorits a la
nostra societat.
Ja fa temps que
s’ha establert una correlació entre la obesitat (un indicador del que es menja)
i el nivell d’ingressos i el nivell socioeducatiu, els barris de Barcelona amb
pitjors indicadors de renda son els que presenten (entre altres trets negatius)
unes taxes de sobrepès i obesitat molt més alts que els que tenen una bona
renda (https://ddd.uab.cat/pub/tfg/2019/tfg_181101/SOM_EL_QUE_MENGEM_O_MENGEM_EL_QUE_SOM_treball_final_.pdf
).
Així a 9 Barris
hi ha 1,7 vegades més persones amb obesitat i sobrepès que a Sarrià-Sant
Gervasi (https://bcnroc.ajuntament.barcelona.cat/jspui/handle/11703/110564
), sols cal
creuar les dades amb les de la renda (https://www.bcn.cat/estadistica/catala/dades/barris/economia/renda/rdfamiliar/a2017.htm) per veure la relació entre classe social
i el “menjar malament”.
Fa uns decennis
(finals del segle XIX i principis de XX) el estar gras era senyal de bona
salut, mentre que estar prim era senyal de malaltia, perquè estar prim era
senyal de no menjar, mentre que ara estar prim és senyal (fins un cert punt) de
vida sana, amb bon menjar i exercici..., encara que de pes diferent, finalment
els “no sans” son els mateixos.
Actualment la
obesitat i el sobrepès està criminalitzat, son persones sense voluntat, si no
tenen recursos econòmics és per manca d’iniciativa, no volen adquirir les habilitats
necessàries per portar una vida sana... en resum: son pobres i incultes!!.
Fa uns mesos, a
principis de 2019, vàrem traslladar a un mapa de Barcelona els establiments de
venda de “menjar ecològic” (biològic, orgànic...) i de Cosmètica natural” (tot
en base de dades de Google... ecs!!, es tracta sols d’una aproximació, cada dia
s’obren i es tanquen establiments). A més vàrem superposar a sobre la
localització dels barris segons la renda, en blau els que estan per sota del
50% de la mitjana de Barcelona i en vermell els que estan entre el 50 i el 70%...
gràficament es veu ben clar que l’espai dels barris de renda baixa no es
superposa amb els de més concentració de botigues “d’alimentació ecològica” i
“estètica naural”. A Barcelona hi ha (administrativament) 73 barris, d’aquests
estan per sota del 70% de la renda mitjana 22, el que te la renda més baixa és
Ciutat Merdiana amb el 38,6% seguit per la Marina del Prat Vermell amb 40%, i
el que està més per sobre de la mitjana és Pedralbes amb un 248% seguit de Tres
Torres (215%), Sarrià i Sant Gervasi.
Si mirem els
resultats de l’Enquesta de Pressupostos Familiars, la EPF (que no estan
desglosats per barris o districtes) (https://www.bcn.cat/estadistica/catala/dades/anuari/cap14/C1406020.htm
) i els de renda per unitat de consum (https://www.bcn.cat/estadistica/castella/dades/economia/renda/atles_renda/llar/taules/b02.htm
), veiem que, per exemple Ciutat Meridiana te un dèficit de 13.358€ per “unitat
de consum”, d’on es pot retallar?, del lloguer no, del transport per anar a la
feina tampoc, ens queden 19.482€ per fer retallades, suposem que, finalment una
part va als aliments...
De tota manera no
es pot dir estrictament que els habitants dels barris de menys renda es
desentenguin de la seva salut, si mirem la distribució dels herbolaris veiem
que, al contrari dels supermercats bio i les botiges de cosmètica natural, els
herbolaris estan distribuïts més uniformement per la ciutat, la salut per via
herbal és una tradició arrelada en totes les classes socials i es fan servir
arreu, potser els catàlegs no son els mateixos segons els barris, però no hi ha
dades.
El determinisme
new age va a més, hi ha tones de literatura sobre com tenir fills sans (amb
pràctiques abans del naixement). Amb la eclosió de la epigenètica i el seu us
com argument classista ara diuen que s’hereta l’ambient automàticament, els
ambients de menjar sa, de música refinada, d’activitat física de qualitat generen
per tant “persones de qualitat”.
Però no, no som
el que mengem, ni el que escoltem, ens podem imposar (i sovint ens imposem) al
determinisme social, si som capaços d’enderrocar el sistema tots serem persones
de qualitat, o al menys de tanta qualitat com volguem.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada