30 d’oct. 2013

EL TERRITORI CONTRA LA TERRA.


Darrerament el terme territori ha anat acupant un espai cada cop més gran en la parla comuna, dins la nebulosa del que generalment s'anomena “moviments socials”. El terme ha traspassant el seu us tecnocràtic urbanístic (els arquitectes dissenyadors de l'espai on ens veiem obligats a viure sempre han estat molt amants de “l’anàlisi territorial”, de la “ordenació del territori” ...) i ha passant a ser una cosa semblant, al menys formalment, als “subjectes revolucionaris” de l'esquerranisme.


Esquerranisme que arrosseguem, enfilat a la gepa, des de finals del segle passat, i que tan afeccionat és als subjectes col·lectius com ara son “el jovent”, “les dones”, “el poble treballador”... o “els moviments socials”. Subjectes col·lectius que amaguen, tapen i emmordassen, no sols personalitats individuals, sinó també identitats comunitàries i interessos minoritzats. Com si fos el mateix un jove aturat i/o precari que un investigador eventual (un membre del “cognitariat”), com si fos el mateix una executiva que la dona que neteja el pis d'aquesta executiva (o d'un home executiu)...



Hores d'ara podem sentir parlar de defensa del “territori”, de la destrucció del “territori”, de model del territori, i fins i tot, tant humanitzat (o deshumanitzat, no se...) el tenim, que ja es parla també de drets del “territori”.

Han estat els moviments socials els que s'han apoderat del terme?, o be ha estat la ideologia que ha desenvolupat el seu significat tècnic de gestió i apropiació de la vida  qui ens l'ha filtrat?, en resum, el terme s'ha apoderat dels moviments socials?.

Per els usuaris urbanístics de la paraula, territori és un espai de gestió, de producció i de domesticació, el concepte va més enllà de la delimitació espacial i es centra en l’ús i la sobirania. Quan un especialista parla de territori, fins i tot en parlar d'un “territori preservat”, està parlant d'un espai de dominació. Quan un territorialista (urbanista, planificador, gestor... etc) parla del territori d'un parc natural, no parla de la vida que està inclosa dins d'aquesta cel·la territorial (que seria el mateix que la cel·la d'una presó), sinó com domesticar-la, com donar-ne un us (fins i tot un us popular), com integrar-la, com obtenir una rendibilitat... en resum, com destruir la vida lliure i salvatge, com domesticar-la, o al menys com tenir-la dins d'una gàbia de zoo sense reixes visibles...

El territori és una assignatura dins dels temaris d'estudi i objecte de nombrosos masters i postgraus de l’acadèmia universitària. També te una Conselleria dedicada al tema, la d'Ordenació del Territori, hi ha nombrossisims organismes oficials que inclouen el terme territori i territorial en les seves sigles, així com ONG's i associacions professionals, el territori és, evidentment una font important de recursos econòmics.

Altres termes tampoc es salven de la seva mercantilització i academització. Al mon acadèmic, des de fa un anys també hi han assignatures i masters sobre la gestió de la “vida salvatge”, de com controlar poblacions, com vacunar-les, com establir passadissos per perllongar l’aïllament (una cel·la més gran)... Hi han moltes empreses dedicades al tema, a gestionar les espècies d'interès cinegètic, a vacunar als animals salvatges, a exterminar als pròfugs (espècies invasores), al turisme naturalistic...

Amb el tema territori passa una cosa semblant al que passa amb el terme economia (un altra tema infiltrat des de els especialistes del poder). Podem veure com els treballadors abaixen les orelles davant la “situació econòmica”, sembla com si fos una condició meteorològica (fa calor, és el clima no és pot fer rés més que comprar un aire condicionat), fins i tot certs “anticapitalistes” accepten la existència de la economia amb caràcter atmosfèric (inevitable), com si les condicions d'explotació variessin molt significativament a escala global hi hagi crisi o no. Que pensaríem d'un grup anticapitalista que formés una “plataforma per salvar l'economia”?, en canvi som comprensius amb totes les plataformes en defensa del territori. En aquest sentit el tema econòmic el tenim més clar, quan diem “no hi ha crisi, hi ha capitalisme”.

El territori a vingut a substituir altres termes, com és el de “natura” segurament massa hippie i roussonià pel gust dels “moviments socials” o senzillament el de “terra” que deu semblar poc tècnic i poc modern... massa pagès, o potser es considera massa místic, o massa independentista... ves a saber!

Ens podem imaginar un grup d'insurrectes cridant: visca el territori!!. Jo no, el territori és un objecte d'estudi per els acadèmics, d'especulació per els capitalistes i de dominació per la civilització... no el considero un espai afectiu del que pugui formar part.

En canvi si que me'ls imagino cridant, visca la terra!!, el crit “visca la terra!” és un crit que ha estat un crit de revolta des de, com a mínim, l'edat mitjana (un altra tema és si aquest crit anava acompanyat de visques al rei o d'altres eslògans repugnants).

Antigament la dominació partia dels centres de poder, generalment les ciutats, cristal·litzava en els centres de producció, generalment agrícoles, la energia era majoritàriament animal... la xarxa de dominació tenia uns forats a la malla molt amples...

Actualment la xarxa de dominació deixa uns foradets molt petits. Per la malla circula la matèria, la energia i la informació: carreteres, autopistes, línies de ferrocarril, línies telefòniques, fibra òptica, xarxes 3G, wifi, TDT, repetidors diversos, antenes de telefonia, alta tensió, gasoductes, oleoductes.... i cada cop més avancem cap una dominació ubiqua on la malla ja sols tindrà nanoforats on difícilment cabran espais alliberats.

Mitjançant aquesta malla de dominació la terra esdevé territori, esdevé espai dominat, espai domesticat. No és per tant d'estranyar que municipis, conselleries i ministeris perdin el temps dialogant amb aquells que cerquen alternatives dins la xarxa, que demanen soterraments, desviaments, traçats alternatius, “usos racionals”, alternatives energètiques... Perquè aquestes “alternatives” propicien de fet una malla més atapeïda, una dominació més eficient, un mon més domesticat.

Si volem resistir, en el possible, la domesticació, si volem recuperar espais salvatges, tenir una terra en lloc d'un territori, el camí ha de ser desactivar nodes, trencar fils, desmuntar la xarxa. De fet molts actuem en aquest sentit malgrat els riscos i la incomprensió. Quan es bloqueja un bocí de la malla, una línia d'alta tensió, una infrastructura de transport (tren, carretera, centre logístic...), procés urbanístic, com s’ha fet en diversos projectes o s’està fent ara mateix amb la MAT a Girona, estem eixamplant els forats de la xarxa i obtenint espais de llibertat.

Per un mon lliure i salvatge!!.
Mort als estats i al capital, visca la terra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada