24 de set. 2017

El control genètic entra a les festes de la Mercè, el futur amenaçat?



Aquest any el nostre progressista ajuntament ha nomenat “ciutat convidada” a les festes de la Mercè Reykjavíkcapital d’Islàndia, aquesta invitació es concreta en no masses coses, alguna activitat artística musical, una ruta gastronòmica (Islàndia al plat), una rifa d’un viatge per dues persones i... a l’Arc de Triomf la projecció del documental de “realitat augmentada” en 360º en una cúpula muntada expressament.

Que és el documental “Islàndia 36º”?, és un documental curtet(10 minutets), amb imatges espectaculars i que bàsicament ens explica la “genètica” de la comunitat humana islandesa i la bondat de registrar-la en un “biobanc”.

Qui hi ha darrera del xiringuito de la cúpula i del documental?, la empresa biotecnològica i de genòmica AMGEN. AMGEN és l’actual titular d’un banc de dades genealògiques, sanitàries i genètiques de més de 120.000 islandesos (més d’un terç de la població) més info a biobanc Islàndia.

AMGEN va ser fundada el 1980 a Califòrnia (malgrat que algun periòdic situa el seu origen a Barcelona), esta present a més de 45 països i uns ingressos el 2016 de 23.000 milions de dòlars. El parlament d’Islàndia a través d’una llei de “bases de dades de salut” (amb una certa semblança al cas de la base d’historials clínics de Catalunya Catalunya dades sanitàries) va llogar per 12 anys les dades dels islandesos a deCODE Genetics, una empresa aliada al poderós grup farmacèutic Hoffman la Roche (el lloguer era de 700.000 dòlars i Roche va pagar 200.000.000 per les dades explotades). Malgrat tot la forta oposició va aturar la venda, van haver diverses sentències del Constitucional contra les pràctiques de deCODE de manera que finalment la base es centra (no únicament) en dades obtingudes de “voluntaris”. La empresa deCODE va ser adquirida per la californiana el 2012. AMGEN, que és patrocinador del ciclisme als EUA (la volta a Califòrnia), és també el productor més important de diverses substàncies dopants, com és el cas de l’EPO.

Al mon hi ha diversos biobancs amb dades genètiques de poblacions extenses creuats amb historials clínics, a més del d’Islàndia hi ha un a Estònia (diuen que el mes gran amb aquesta finalitat) i darrerament hem sentit parlar de la compra de les dades genètiques de 13.000 sards d’una regió amb alta longevitat. Afegits a bases d’us “no sanitari” com la que manté Scotland Yard que abasta quasi el 20% de la població del regne Unit i que estan presents amb major o menor entitat a totes les polis del mon.

LA PREGUNTA?... si AMGEN no és una empresa de Reykjavík, ni tan sols d’Islàndia, si les seves activitats han provocat una forta oposició i fins i tot sentènciesen contra, si la informació sobre l’ús de la genètica no encaixa amb l’ambient d’una festa major... QUE HI FA AQUESTA INSTAL·LACIÓ ACLAPARADORA AL MIG DE LA FESTA?.

Queda clar que ens volen vendre alguna cosa embolcallada amb imatges boniques i espectaculars, amb un gran desplegament tecnològic... quin es el contingut d’aquest embolcall tan xulo?...

-Promoció dels bancs genètics i de dades sanitàries com una solució als mals del mon.

-Fer-nos creure que les multinacionals biotech i farmacèutiques tenen algun altre interès que els diners.

-Avançar en el reconeixement del fitxatge genètic comuna cosa normal i desitjable.

-Fer que acceptem el control de l’àrea més privada de totes, al informació genètica.

-Acceptar el control social, cada vegada més ubic, més invasiu, més absorbent i més global.

Ves a ballar, a passejar, pren cervesa o refrescos, passeja... però no entris a la cúpula de Triomf!!!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada