17 de gen. 2020

Teatre climàtic a Barcelona


Aquesta setmana ha sigut teatralment una bona setmana a Barcelona, per un apart l’Ajuntament a declarat la emergència climàtica el dimecres dia 15/1/20 (https://www.barcelona.cat/emergenciaclimatica/ca/la-declaracio ) i per l’altra promoguda per la Generalitat s’ha celebrat un bunyol anomenat “1a Cimera Catalana d'Acció Climàtica”, divendres dia 17/1/2020 (https://canviclimatic.gencat.cat/web/.content/03_AMBITS/Cimera_Accio_Climatica/Cimera-Accio-Climatica-compromisos.pdf ) els dos han estat uns simulacres molt semblants, segurament es volen fer la competència.

Els dos han estat precedits per processos “participatius”, processos que ja comencen a ser tediosos i que consisteixen en fer algunes reunions amb professionals de la “participació”, membres de col·legis professionals, d’algun sindicat, de ONG dependents dels governs... per preparar amb simulacres el simulacre final.
Els dos han estat organitzats per empreses de comunicació punteres, sobretot l’ajuntament de Barcelona, que a tirat endavant un anunci falsejat, primer ens avisen de que no és un simulacre... i superposen una imatge del monument a Colom amb l’aigua arribant ja al cul del prohom històric (https://www.youtube.com/watch?v=io5lD41YDjk ). Val a dir que és un missatge ben idiota, es calcula que al llarg del segle XXI el nivell del mar pot créixer entre 4 i 5 o potser 6 metres. El monument mesura 57 metres des de la base fins el clatell de l’estàtua, i si contem els metres que hi ha des de la base fins el nivell del mar depassarà els 60 metres.
Ja és prou greu una pujada de 5 metres que es calcula que produirà 300 milions de desplaçats i una caiguda en la producció d’aliments (https://elpais.com/elpais/2019/10/29/media/1572346437_352787.html ) per frivolitzar amb boniques imatges “comunicatives”.
L’altre comèdia significativament s’ha celebrat al Teatre Nacional de Catalunya i ja fa molts dies que havia penjat el lletreret de “no hay localidades”, estava ple de gom a gom. Segons testimonis consultats ha resultat una obra soporífera i que s’ha allargat més d’una hora sobre el previst han parlat representants de la generalitat, entre ells el president i el conseller de territori, dues nenes de la “Xarxa d’escoles Verdes” (les criatures sempre donen una bona imatge a la publicitat) i 3 meses, una del mon local (Barcelona, Àrea Metropolitana, Diputacions, Associacions de Municipis...), l’altra “d’innovació” amb representació d’universitats, col·legis... i la darrera “d’acció” amb representants d’empreses, una acurada selecció dels responsables de la devastació climàtica i de la terra.
Curiosament la “societat civil”, els sindicats i les oeneges sempre tan submises i poc conflictives han estat excloses de la festa i s’ha quedat fora amb algunes pancartes protestant i repartint un manifest amb propostes tan descafeïnades com les de dintre del teatre (https://img.beteve.cat/wp-content/uploads/2020/01/Comunicat-mitjans-17G-Cimera.pdf ).

Tots donen voltes al tema i cap va a la rel: mentre hi hagi estats i capitalisme la devastació serà inevitable!!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada