1.-Català.
La dominació s’adapta i muta davant de totes les situacions noves, no com nosaltres que ens costa o be no ens adaptem en absolut (perquè les situacions son inacceptables i per tant l’adaptació és impossible), a cop de revolució la dominació avança i es perfecciona, des de la revolució neolítica, fins la revolució digital, passant per la francesa i la russa.
Els estats, les monarquies, les repúbliques, les religions, el capitalisme... es van modificant fins fer-se irreconeixibles fins i tot canvien d'aparença, de nom i fins i tot d’estructura, funcions... A cada disrupció s’enforteixen les estructures de dominació, es cert que a vegades hi ha un retrocés, però a la llarga sempre s’ha reprès amb més força i amb més eficàcia.
Els dominadors sempre han aprofitat els «desastres» d’origen natural o induïts per ells, com per exemple diverses epidèmies de verola decisives en la invasió de les Amèriques (ja sigui la anglosaxona o la hispana), o en llegendes com la de les 7 plagues d'Egipte formen part de la cultura occidental, o les processons i les rogatives eclesials a sants diversos amb motiu de sequeres, inundacions o epidèmies s’han mantingut fins els nostres dies, amb la visita del conseller Francesc Baltasar a Montserrat per demanar la fi de la sequera de 2008 (https://www.ccma.cat/324/el-conseller-de-medi-ambient-reconeix-que-tot-i-ser-agnostic-ha-demanat-a-la-moreneta-que-faci-ploure/noticia/267944/), de fet els comunistes catalans sempre han estat uns llepaciris de molta cura.
No hi ha masses dades contrastables sobre desastres pandèmics i efectes socials, no és un enfocament popular entre historiadors i epidemiòlegs, així que el que segueix, una relació de disrupcions i efectes, no te pretensions cientifistes, no son processos d’acció i reacció inevitables, però si indicadors del potencial de mutació dels sistemes de dominació, siguin esglésies, estats, corporacions, capitalismes... etc
Hi ha moltes referències antigues, però la primera de la que es coneixen bastantes dades és la pesta Antonina (https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-10182016000200011 ), diuen que la primera pandèmia registrada, va començar cap el 165 i va tenir diversos brots, el darrer d’ells la pesta de Ciprià entre 251 i 270, sembla ser que fou la verola, encara que alguns creuen que fou el xarampió (o les dues en diferents brots). Va exterminar fins un terç de la població de l’imperi (entre 3 i 10 milions) i va debilitar l’exercit i la economia. L’efecte social més significatiu fou el creixement del cristianisme que va passar en uns 150 anys d’un insignificant 0.07% a un influent 11%, no cal dir l’efecte unificador del cristianisme i el seu paper per superar la crisi, així el 313 Constantí els dona la llibertat i molts privilegis per expandir-se i el 380 passen ja a ser religió oficial de l’Estat.
La següent gran pesta és la del 542 (també dita de Justinià), era pesta negra que es va emportar per davant entre 25 i 50 milions de persones, la pesta va dividir el mon romà en dues zones, la oriental que es va mantenir fins el renaixement i la occidental dividida en diversos regnes, i posteriorment, en imperis.
La pesta va permetre una reconfiguració de l’imperi romà, la aparició de Bizanci a l’orient i, a la llarga a occident l’Imperi Carolingi, a les dues zones la pesta va servir, en bona part, per acabar amb l’activitat de les fraccions urbanes, comercials i artesanes que s’oposaven al poder tradicional de latifundistes, eclesiàstics (també latifundistes) i nobles, per acabar amb les les fraccions rebels entre els més oprimits, jornalers, pagesos pobres, miserables urbans...
El despoblament generat per la pesta va fer que, en un primer moment, per manca de ma d’obra, els pagesos pugessin aconseguir millores, però a mitjà termini les necessitats financeres van fer engreixar els latifundis i a més van aparèixer normes per evitar la lliure mobilitat, lligant al pagès a la terra i fonamentant les bases dels mals usatges del feudalisme.
La tercera gran disrupció és la de la pesta negra de 1347/1350 que va provocar entre 75 i 200 milions de morts a Europa
A part d’un despoblament generalitzat i d’una caiguda important de la producció agrària, l’impacte de la pesta a nivell social va ser important. Es van assentar les bases del «renaixement» una manera «nova» de dominar, tots coneixem els nous aires culturals, en l’art, l’urbanisme, la política... del que no en sabem massa és de la vida dels més dominats, sols la d’alguns dels rebels, la situació post-pesta negra va permetre, entre altres coses, acabar amb els revoltats lolards, el ciampi, la Jacqueria i a la península, els comuners, els agermanats, els hermaniños gallecs i la guerra de la remença.
En aquesta mateixa època apareix un nou actor a afegir als tradicionals de la monarquia, la noblesa i l'església: la banca, comerciants de teixits i matèries primeres fan grans fortunes i formen institucions financeres que van més enllà del prestamisme, incorporant productes i sistemes de gestió innovadors, és l’hora dels Peruggi, els Welser, els Fugger (a Espanya els deien Fucares) i com no, els Medicis, tots aquests banquers van finançar guerres, van llogar mercenaris, subornen els electors per nomenar a Carles I (d’Espanya) i V (d’alemanya), van participar en la colonització espanyola d'Amèrica, van finançar al Vaticà, van oprimir a miners, pagesos, jornalers urbans... Al renaixement «l’home està en el centre» la pregunta que cal fer-se és: quins homes?.
Posteriorment va haver noves irrupcions de la Pesta negra, com per exemple la Gran Plaga de Londres de 1665 (al principi de l’ascens de la burgesia) ja apareixen cossos coercitius, militars i de vigilants que confinen a la gent a casa seva i s’emporten els pobres (sobretot gent sense sostre) a “refugis” als afores de la ciutat (prèviament abandonada per els benestants, el rei i la cort) on se’ls deixa morir sense cures ni aliments, també es va establir la obligació d’un certificat per creuar les muralles, certificat que els pobres no podien pagar. Val a dir que uns mesos desprès de la Gran Plaga es produeix el gran incendi, que permetrà remodelar Londres al servei de la nova classe emergent, la burgesia industrial. Una narració sobre aquesta pesta la tenim en el llibre de De Foe “diari de l’any de la pesta” (https://www.biblioteca.org.ar/libros/153823.pdf ).
En el procés de colonització d’Amèrica trobem els primers casos documentats de propagació intencionada de la devastació, tan al Nord com el Sud, bàsicament la verola ben coneguda pels invasors però desconeguda per els envaïts, repartint objectes contaminats o be posant en contacte persones infectades amb la població local, també van haver propagacions involuntàries, de grip, del xarampió, del tifus... el desastre demogràfic va ser espantós, per exemple a Santo Domingo la població originaria va passar de 770.000 el 1496 a 125 el 1570, a Mèxic va passar de 25,2milions el 1519 a 1,1 el 1605, el Perú de 6 milions el 1532 a 1,0 el 1628. L’extermini no es va limitar a l’Amèrica del Nord i l’imperi Inca, ni el anys de la «conquesta», a finals del XIX i principis del XX a la Terra del Foc va ser exterminat el poble selknam (els Ona). Els Ona eren uns 4.000, desprès de 18 anys de mineria, expedicions militars dels Estat Xilè i Argenti i les matances dels latifundistes pràcticament es van extingir. Per fer la feina es van emprar tota mena de recursos, caçadors de persones (a tant la peça), mantes contaminades i alguns episodis d'emmetzinament, com el d’una balena varada (https://es.wikipedia.org/wiki/Genocidio_selknam#La_disminuci%C3%B3n_de_su_poblaci%C3%B3n_en_cifras) a la platja de Springhill, on 500 selknam van morir al ingerir la carn enmenitzda.
L’extractivisme es va aprofitar de la dificultat per la resistència a la invasió degut al despoblament i la desarticulació social per estendre les explotacions mineres i de monocultius esgotant les poblacions nadiues supervivents i començant la segona fase, la immigració forçada de milions d’africans (i milions de morts en la captura i transport).
Les plagues dels vegetals, vinculades a la expansió dels monocultius, també han tingut un paper important en la expansió de la dominació, buidant territoris, movent (i reduint) poblacions, facilitant el control i dificultant la resistència.
El cas del mildium de la patata, sobretot al nord d’Europa, és força significatiu (https://es.wikipedia.org/wiki/Genocidio_selknam#La_disminuci%C3%B3n_de_su_poblaci%C3%B3n_en_cifras)aquest fong va destruir les collites de patates d’una àmplia regió els anys 40 del segle XIX, els Highlands escocesos, Irlanda, Bèlgica, Escandinàvia, Ucraïna, Rússia... a aquests països freds, la població pobre, especialment la rural, era molt depenent de la patata, el resultat va ser una fam de proporcions històriques, però que va ser especialment greu a Irlanda y Escòcia (que se sàpiga, ja que de Centre Europa i Escandinàvia, Rússia, Ucraïna... sembla no haver dades disponibles), entre 1 i 2 milions de morts a Irlanda i 2 milions d’emigrants, a Escòcia van ser 200.000 morts i 1,7 milions d’emigrants.
Tots els dominadors van guanyar, els latifundistes van poder augmentar les seves propietats i sotmetre als seus treballadors a condicions d’esclavatge, per altra part els estats es van treure un problema de sobre i els països receptors (sobretot EUA i Austràlia) van poder expandir les seves fronteres a costa dels pobles originaris i la terra.
Un cas menys punyent, però important també a nivell local, van ser les plagues de l'oïdi de les vinyes i la de la fil·loxera, que va permetre expulsar petits pagesos i parcers i augmentar els beneficis dels grans propietaris concentrant terres i augmentant el preu dels vins (http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/107303/1/616010.pdf ).
Àfrica ha estat una de les zones més devastades de la terra, per la dominació capitalista, un cas poc conegut ha estat el de la pesta bovina (http://blog.creaf.cat/es/conocimiento/ecologia-de-las-enfermedades-infecciosas/ ). La pesta bovina era relativament comuna a l’Àsia i a Europa, de fet cap el 1880 un milió de caps de bestiar varen morir a Rússia. Des de Europa, on el bestiar havia tingut contacte històric amb la malaltia, la pesta es va transportar fins Àfrica, per una part en l’expedició militar angloturca contra els rebels del Sudan el 1884 i a la Banya d’Àfrica mitjançant l’exercit italià a finals del XIX.
El bestiar i bona part de la fauna salvatge (girafes, nyus, búfals...) es van veure afectats per la pesta, la malaltia es va estendre entre ramats que no havien tingut mai contacte amb ella, la mortalitat va ser enorme, es calcula que un 95% del bestiar a l’Àfrica Oriental va morir, amb un impacte enorme sobre les poblacions agràries d’economia mixta (ramaderia/agricultura) i molt especialment per les que eren pastorals (per exemple la població dels massai es va veure reduïda fins un terç de la d’abans de la epidèmia, un 66% de morts), els agricultors van abandonar els camps i en el desgavell ecològic es van propagar malalties com la tripanosomiasis, fins ben entrat el segle XX (30 anys més tard) no es va començar a estabilitzar la situació.
Encara que poc coneguda la pesta bovina va tenir un efecte desarticulador a l’Africa Oriental i del Sud, complementant la catàstrofe de la extracció esclavista de l’Àfrica Occidental (sense menysprear l’oriental menys intensa), i deixant el continent inerme davant el colonialisme derivat de la Conferència de Berlin de 1885 on les potencies occidentals (més Turquia como espectadora i altres estats europeus com comparses) s’havien repartit l’Àfrica (https://caminandoporlahistoria.com/la-conferencia-de-berlin/ llegir amb reserves, file:///Users/barracuda/Downloads/Dialnet-RobertoCeamanos-6598294-1.pdf )... Després els horrors del colonialisme, de les lluites per la independència, del neocolonialisme, l’intervencionisme i l’imperialisme de tot tipus que han deixat Àfrica com està ara mateix.
Un dels exemples més clars d’un encadenat de crisis dirigides des del poder, és el procés de colonització de l’Índia entre principis de XIX i principis del XX. Durant aquest període, el colonialisme aprofita cada crisi (epidèmies de còlera, sequers, inundacions...) per avançar un pas en la transformació del subcontinent en un espai dominat i domesticat (mitjançant polítiques aranzelàries, accions militars i governs colonials i titelles contraris als nadius).
La Índia va ser durant els segles XVI, XVII i parcialment fins principis del XIX una potència industrial de primer ordre, de fet era la principal productora de teixits de cotó, la Índia controlava, a principis del XVII; un 25% del comerç tèxtil mundial, dels tallers de Dacca sortien els teixits de cotó que vestien a mig mon. La potencia manufacturera de l’Índia era una trava per el desenvolupament de la industrialització europea, la revolució industrial va girar en bona part al voltant del sector tèxtil (per exemple a Catalunya), el liberalisme europeu (especialment el britànic) va posar tots els recursos per acabar amb la competència Índia i per aconseguir els mercats asiàtics, una política d’aranzels contra els teixits indis, una política de preus a la baixa per les matèries primeres (el coto i el fil) de la índia i traves financeres a la introducció de maquinària van fer que el sector tèxtil indi desapareixes del mapa, l’Índia va ser a partir d’aquell moment un mercat i una font de matèries primeres.
Tot això fou possible amb el concurs de les epidèmies de còlera, 1817, 1827, 1839, 1856... que va deixar Bengala extenuada e indefensa.
Molts historiadors i d’altres gens de malviure, parlen d’un holocaust de l’època victoriana tardana (https://introhistoria13.files.wordpress.com/2012/11/davis-los-holocaustos-de-la-era-victoriana-tardc3ada-l.pdf ), una conjunció entre el govern genocida del Raj britànic, els interessos del “lliure mercat” europeu i desastres climàtic vinculats al fenomen del Niño, entre 1876 i 1902, a la Índia, la Xina, la resta de l’Àsia... fins a punts llunyans com Brasil o Etiòpia. Los governs colonial es van negar a redistribuir aliments entre zones, i dedicaren tots els esforços a produir matèries per la exportació vers el sistema colonial europeu, el balanç en el moment foren entre 30 i 60 milions de morts per fam i el una altra cosa també molt important, la imposició del capitalisme colonial a tots els centres econòmicament significatius de l’Àsia.
La relació de disrupcions pandèmiques comença a fer-se llarg i feixuga, encara queden sin comentar les diferents de còlera, les grips... molt especialment les grips asiàtiques del 1957 (H2N29) i la de 1968 dita de Hog Kong (H3N2) que van fer entre les dues uns 4/6 milions de morts, tot això en un mon on el nombre d’habitants era una mica més de la meitat dels actuals (2 milions de morts equivalents el 1968... i no es van suspendre les olimpíades?)...
No se si és una impressió personal o un fet, però com més ens acostem als “temps actuals” més difícil resulta obtenir la informació sobre el tema, de tota manera vist el que s’ha vist sembla evident que els temps COVID actuals ens han de portar moltes novetats.
No sols son els astronòmics beneficis del sistema biopharma, ni el guanys per l’aixafament (o al menys esmorteïment) de les insurreccions contra el liberalisme econòmic a Iraq, a l’Iran, a Xile, a Colòmbia...etc.
No és sols això, salta a la vista que està venint (o ja ha arribat) un procés de reconfiguració de les relacions de poder, de poder econòmic, geoestratègic i polític, i que, en aquest procés poc tenen a dir la majoria dels actors locals, ja siguin organitzacions locals o governs... l’abast d’aquesta reconfiguració sols podem intuir-la per les actuacions que han anat fet fins ara, els documents i plans estratègics publicats per els organismes globalitzadors no son de fiar.... qui pot fiar el seu futur al que diuen els qui ens converteixen en esclaus?.
Cal estar a l’aguait del que hi ha i del que vindrà
Per la destrucció del que ens oprimeix i ens converteix en esclaus!!
2.-Castellà
Historia de las pandemias y de su uso como herramientas de dominación-
La dominación se adapta y muta ante todas las situaciones nuevas, no como nosotros que nos cuesta o bien no nos adaptamos en absoluto (porque las situaciones son inaceptables por tanto la adaptación es imposible), a golpe de revolución la dominación avanza y se perfecciona, desde la revolución neolítica hasta la revolución digital, pasando por la francesa y la rusa.
Los estados, las monarquías, las repúblicas, las religiones, el capitalismo… se van modificando hasta hacerse irreconocible, incluso cambian de apariencia, de nombre e incluso de estructura, de funciones… A cada disrupción se refuerzan las estructuras de dominación, es cierto que a veces hay un retroceso, pero a la larga siempre se reemprende con más fuerza y con más eficacia.
Los dominadores siempre han aprovechado los “desastres” de origen natural o inducidos por ellos, como por ejemplo las epidemias de viruela decisivas en la invasión de las Américas (ya sean anglosajonas o hispanas), o en leyendas como las 7 plagas de Egipto que forman parte de la cultura occidental, o las procesiones y rogativas eclesiales a santos diversos con motivo de sequías, inundaciones o epidemias que se han mantenido hasta nuestros días con la visita del conceller de Iniciativa Francesc Baltasar a Montserrat, rogando por el fin de la sequia de 2008 (https://www.ccma.cat/324/el-conseller-de-medi-ambient-reconeix-que-tot-i-ser-agnostic-ha-demanat-a-la-moreneta-que-faci-ploure/noticia/267944/), de hecho los comunistas catalanes siempre han sido unos chupacirios de mucho cuidado.
No hay muchos datos contrastables sobre desastres pandémicos y efectos sociales, no es un enfoque popular entre historiadores y epidemiólogos, así que lo que sigue , una relación de disrupciones y efectos, no tiene pretensiones cientifistas, no se trata de procesos de acción y reacción inevitables, pero si indicadores del potencial de mutación de los sistemas de dominación, sean iglesias, estados, corporaciones, capitalismo… etc.
Hay muchas referencias antiguas, pero la primera pandemia de la que se conocen bastantes datos es la peste Antonina (https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-10182016000200011 ), se dice que es la primera pandemia registrada, comenzó hacia el 165 y tuvo varios rebrotes, el último de ellos la peste de Cipriano ente 251 y 270, parece ser que fue viruela, aunque algunos hablan del sarampión ( o las dos según el rebrote). Exterminó hasta un tercio de la población del imperio (entre 3 y 10 millones) y debilitó al ejército y a la economía. El efecto social más significativo fue el crecimiento del cristianismo que paso en unos 150 años de un insignificante 0,07% a un influyente 11%, no hace falta nombrar el efecto unificador del cristianismo y su papel para superar la crisis, así en 313 Constantino les da muchas libertades y privilegios para expandirse y en el 380 pasan a ser la religión oficial del estado.
La siguiente gran peste fue la de 542 (también llamada de Justiniano), era peste negra y se llevó por delante entre 25 y 50 millones de personas, la peste fraccionó al mundo romano en dos áreas, la oriental que se mantuvo hasta el renacimiento y la occidental dividida en varios reinos y, posteriormente, en imperios.
La peste permitió una reconfiguración del imperio romano, la aparición de Bizanció en la zona oriental y más a la larga el Imperio Carolingio en occidente. En las dos zonas la peste sirvió, en buena parte, para acaba con las fracciones urbanas, comerciales y artesanas que se oponían al poder tradicional de la nobleza latifundista, al iglesia (también latifundista), para acabar con las fracciones rebeldes entre los oprimidos, jornales, campesinos pobres, miserables urbanos…
La despoblación generada por la peste hizo, en un primer momento, por fala de mano de obra, que los campesinos pudieran obtener mejoras, pero a medio plazo las necesidades financieras engordaron de nuevo a los latifundios y además aparecieron normas para evitar la libre movilidad, atando al campesino a la tierra y echando los primeros cimientos de los malos usos del feudalismo.
La tercera gran disrupción fue la de la peste negra de 1347/1350 que causo ente 75 i 200 millones de muertos en Europa.
Aparte de la despoblación generalizada y de una caída importante de la producción agraria, el impacto a nivel social fue muy importante. Se sentaron las bases del “renacimiento”, una manera “nueva” de dominar, son bien conocidos los nuevos aires culturales, en el arte, el urbanismo, l apolítica… lo que no conocemos demasiado es su efecto sobre la vida de los más dominados, sólo de algunos de los rebeldes. La situación post-peste negra (renacimiento) permitió acabar con las revueltas, la de los lolardos, los ciampi, las Jacquerias y en la península los comuneros, los agermanats, los hemandiños gallegos y la guerra de la remença en Cataluña.
Con el renacimiento aparecen nuevos actores que hay que añadir a los tradicionales, la nobleza, la monarquía, la iglesia… LA BANCA, comerciantes de tejidos y materias primas amasan grandes fortunas y nacen las primeras entidades financieras, que ya van más allá del prestamismo, incorporando productos y sistemas innovadores, es la hora de los Peruggi, los Welser, los Fugger (en España se les conocía como los Fucares) y, como no, los Medicis, todos estos banqueros financiaron guerras, contrataron mercenarios, sobornaron a los electores para el nombramiento de Carlos I (de España) y V (de Alemania), participaron en la colonización española de Américo, financiaron al Vaticano, oprimieron a mineros, campesinos, jornaleros urbanos… En el renacimiento “el hombre está en el centro”, la pregunta que hay que hacerse es ¿que hombre?.
Posteriormente hubo nuevas irrupciones de la peste negra, como por ejemplo la gran plaga de Londres de 1665 (al principio del ascenso de la burguesía) aquí ya aparecen cuerpos coercitivos, militares y de vigilantes que confinan a la gente en sus casas y se llevan a los pobres (sobre todo a los sintecho) a “refugios” fuera de la ciudad (ciudad previamente abandonada por los pudientes, el rey y la corte), “refugios” donde se les deja morir sin cuidados ni alimentos. También se establece la obligación de un certificado para cruzar las murallas, certificado que los pobres no podían pagar.
Unos meses después de la “Gran Plaga” se produce el “Gran incendio”, que permitió remodelar Londres al servicio de la nueva clase emergente, la burguesía industrial. Una narración sobre la peste la tenemos en el libro de De Foe “diario del año de la peste” (https://www.biblioteca.org.ar/libros/153823.pdf ).
En el proceso de colonización de América encontramos los primeros casos bien documentados de propagación intencionada de la devastación, tanto en el norte como en el sur, básicamente la viruela, bien conocida por los invasores, pero desconocida por los invadidos, se hizo repartiendo objetos contaminados, o poniendo en contacto personas infectadas con la población local, también hubieron propagaciones involuntarias, de gripe, de sarampión, de tifus… el desastre demográfico fue espantoso, por ejemplo en santo Domingo la población originaria paso de 770.000 personas el 1496 a 125 el 1570, en México se pasó de 25,2 millones el 1519 a 1,1 el 1605, en Perú de 6 millones el 1532 a 1 millón en 1628. El exterminio no se limitó a América del Norte y el Imperio Inca, ni a los años de la “conquista”, a finales del XIX y principios del XX en las Tierra del fuego se exterminó al pueblo selknam (los Ona). Los Ona eran unos 4.000, pero después de 18 años de minería, expediciones militares de los estados Chileno y Argentino y las matanzas de los latifundistas prácticamente se extinguieron. Para la tarea de emplearon todo tipo de recursos, cazadores de personas (a tanto la pieza), mantas contaminadas e incluso algunos episodios de envenenamiento, como el de una ballena varada (https://es.wikipedia.org/wiki/Genocidio_selknam#La_disminuci%C3%B3n_de_su_poblaci%C3%B3n_en_cifras) en la playa de Springhill, donde 500 selknam murieron por ingerir carne envenenada.
El extractivismo se aprovecho de las dificultades de resistir la invasión debido al despoblamiento y a la desarticulación social para extender las explotaciones mineras y los monocultivos, agotando a las poblaciones indígenas supervivientes y empezando en una segunda fase a la “inmigración” forzada de millones de africanos (y millones de muertos en la captura y el transporte).
Las plagas de los vegetales, vinculadas a la expansión de los monocultivos, también han tenido un papel importante en la expansión de la dominación, vaciando territorios, moviendo (y reduciendo ) poblaciones, facilitando el control y dificultando la resistencia.
El caso del mildium de la patata, sobretodo en la parte norte de Europa, es muy ilustrativo (https://es.wikipedia.org/wiki/Genocidio_selknam#La_disminuci%C3%B3n_de_su_poblaci%C3%B3n_en_cifras), este hongo destruyó las cosechas de patatas de una amplia región en los aos 40 del XIX, los Highlands escoceses, Irlanda, Bélgica, Escandinavia, Prusia, Rusia… en estos países frios, la población pobre, especialmente la rural, era muy dependiente de la patata (a menudo de cosecha propia en pequeñas parcelas), el resultado de la plaga fue una hambruna de proporciones históricas, pero que fue especialmente grave en Irlanda y Escocia (que se sepa, del Centro de Europa, Escandinavia, Rusia, Ucrania… no hay datos fiables), entre 1 y 2 millones de muertos en Irlanda y dos millones de emigrantes, en Escocia 200.000 muertos y 1,7 millones de emigrantes. Todos los dominadores salieron ganando, los latifundistas pudieron aumentar sus propiedades y someter a sus trabajadores a unas condiciones de esclavitud, por otra parte los estados se quitaron de encima un problema y los países receptores (sobretodo los EUA y Australia) pudieron expandir sus fronteras a costa de los pueblos originarios y la tierra.
Un caso menos sangrante, pero también importante a nivel local, fueron las plagas de oídio de las viñas y la de la filoxera, que permitieron expulsar a pequeños campesinos y aparceros y aumentar los beneficios de los grandes propietarios concentrando tierras y aumentando el precio de los vinos (http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/107303/1/616010.pdf ).
África ha sido una de las zonas más devastadas de la tierra por la dominación capitalista, un caso de devastación poco conocido ha sido el de la peste bovina (http://blog.creaf.cat/es/conocimiento/ecologia-de-las-enfermedades-infecciosas/ ). La peste bovina era relativamente común en Asia y Europa, de hecho hacia 1880 un millón de cabezas de ganado murió en Rusia. Desde Europa, donde el ganado había tenido contacto histórico con la enfermedad, la peste se transportó hasta África, por una parte en el ganado que acompañaba a la expedición anglo/turca contra los rebeldes de Sudan en 1884 y hasta el Cuerno de África acompañando a las tropas colonialista Italianas a finales del XIX.
El ganado y buena parte de la fauna salvaje (jirafas, ñus, búfalos…) se vieron afectados por la peste, la enfermedad se extendió por los rebaños que no habían tenido nunca contacto con ella, la mortandad fue enorme, se calcula que el 95% del ganado de África Oriental y del Sur murió, con un impacto enrome sobre las poblaciones agrarias mixtas (ganadería/agricultura) y muy especialmente sobre los pueblos pastorales (por ejemplo la población masai se vio reducida a un tercio de antes de la epidemia, un 66% de muertos por hambre), los agricultores abandonaron las tierras y en el desbarajuste ecológico se propagaron enfermedades como la tripanosomiasis, hasta bien entrado el siglo XX (30 años más tarde) no se empezó a estabilizar la situación.
Aunque poco conocidos los efectos de l apeste bovina, es seguro que tuvo un efecto desarticulador en toda el África oriental y del Sur, complementando la catástrofe de la extracción esclavista del África Occidental (sin despreciar la oriental, menos intensa), dejando al continente inerme frente al colonialismo derivado de la Conferencia de Berlín de 1885, donde las potencias occidentales (más Turquía como espectadora y otros estados europeos como comparsas) se habían repartido África (https://caminandoporlahistoria.com/la-conferencia-de-berlin/ leer con reservas, file:///Users/barracuda/Downloads/Dialnet-RobertoCeamanos-6598294-1.pdf )... Después llegaron los horrores del colonialismo, las luchas por la independencia, del neocolonialismo, el intervencionismo y los imperialismos de todo tipo que han dejado África como está ahora mismo.
Uno de los ejemplos más claros de un encadenado de crisis dirigidas desde el poder es el proceso de colonización de la India entre principios del XIX i principios del XX. Durante este período el colonialismo aprovecha cada crisis (epidemias de cólera, inundaciones, sequías…) para avanzar un paso en la transformación del subcontinente en un espacio dominado y domesticado (mediante políticas arancelarias, acciones militares y gobiernos coloniales y títeres contrarios a los intereses de los indios).
La India fue durante los siglos XVI y XVII, y parcialmente hasta principios del XIX, una potencia industrial de primer orden, de hecho era la principal productora de tejidos de algodón, controlaban, al principio del siglo XVII, un 25% del comercio textil mundial. De los talleres de Dacca salían los tejidos de algodón que vestían a medio mundo.
La potencia manufacturera de la India era una traba para el desarrollo de la industrialización europea, la revolución industrial giro, en sus inicios, alrededor del sector textil (por ejemplo en Cataluña), el liberalismo europeo, sobretodo el británico, puso todos sus recursos para acabar con la competencia india y para conseguir los mercados asiáticos, una política de aranceles contra los tejidos indios, una política de precios a la baja para las materias primas, el algodón en bruto o hilado (que se exportaban a Europa) y trabas financieras a la introducción de maquinaria hicieron que el sector textil indio desapareciese del mapa, la India fue a partir de entonces un mercado y una fuente de materias primas.
Todo esto fue posible con el concurso de las epidemias de cólera de 1817, 1827, 1839, 1856… que dejaron a Bengala extenuada e indefensa.
Muchos historiadores hablan de un “holocausto de la época victoriana tardía” (https://introhistoria13.files.wordpress.com/2012/11/davis-los-holocaustos-de-la-era-victoriana-tardc3ada-l.pdf ), una conjunción entre el gobierno genocida del Raj británico, los intereses del libre mercado y desastres climáticos ligados al fenómeno del Niño, entre 1876 y 1902, no sólo en India, si no también en China y el resto de Asia.. hasta puntos alejados como Brasil o Etiopia. Los gobiernos coloniales se negaron a redistribuir alimentos entre zonas, y dedicaron todos los esfuerzos en producir para la exportación hacia Europa y Norteamérica, el balance fueron entre 30 y 60 millones de muertos de hambre y otra cosa también muy importante, la imposición del capitalismo colonial en todos los centros en todos los centros económicamente significativos de Asia.
La relación de disrupciones pandémicas comienza a hacerse larga y pesada, aun quedarían sin comentar los diferentes cóleras y las gripes… muy especialmente las gripes asiáticas de 1957 (H2N29) y la de 1968, llamada de Hong Kong (H3N2), entre las dos hicieron entre 4 y 6 millones de muertos, todo esto en un mundo con poco más de la mitad de los actuales habitantes, serían para la de 1968 2 millones de muertes (i no se suspendieron las Olimpiadas de México ?!).
No se si es una impresión personal o un hecho, pero como más nos acercamos a los “tiempos actuales” más difícil resulta obtener información sobre el tema, de todos modos visto lo visto parce que los tiempos covidianos actuales nos han de aportar muchas novedades.
No sol sólo los astronómicos beneficios del sistema biofarmacéutico, ni las ganancias por el aplastamiento (o al menos su atenuación) de las insurrecciones contra el liberalismo económico en Irak, Irán, Chile o Colombia…etc.
No es sólo esto, salta a la vista que está viniendo (o ya ha llegado) un proceso de reconfiguración de las relaciones de poder, de poder económico, geoestratégico y político, y que en este proceso poco tienen que decir la mayoría de actores locales, ya sean organizaciones o gobiernos, el capitalismo es autoconfigurable y autoadaptable… el alcance de esta reconfiguración solo podemos intuirla por las actuaciones que se han ido haciendo hasta ahora, los documentos y planes estratégicos publicados por los organismos globalizadores no son de fiar… ¿quien puede fiar su futuro en lo que nos dicen los que nos convierten en esclavos?.
Es necesario estar alerta de lo que hay y de lo que vendrá.
Por la destrucción de los que nos oprime y nos convierte en esclavos!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada