18 de set. 2015

Internet de les coses: el parany es tanca sobre nosaltres...

Barcelona continua a la cresta de la ona tecnològica, al menys a la cresta hotelera i de serveis, desprès del Smart Cities Congress i del MWC ara hem tingut el a casa nostra el Primer Congrés Mundial de Solutión per l’Internet de les Coses (IoTSWC) durant els dies 16, 176 i 18 de Setembre. La propera edició, la de 2016, ja està compromesa a la ciutat els dies 25, 26 i 27 d’octubre i, és molt possible, que es consolidi a Barcelona per properes edicions.

El congrés l’organitza a mitges Fira Barcelona i el “Industrial Internet Consorcium” caldria veure quines han estat les aportacions de cada part per la celebració de l’event, no les sabem, però tenim motius per creure que la de Barcelona ha estat milionaria.

El “Industrial Internet Consorcium” és una associació de grans empreses del sector (TIC, de comunicacions, electrònica...) per exemple hi son la IBM, la DELL, HP, CISCO, DELOITE, AT&T, QUALCOMM, HUAWEI, el MIT... la única de l’estat Espanyol sembla ser el consorci publico/privat vasc TECNALIA... en total en aquests moment, segons la seva web, són 202 empreses i universitats.

La fira no te la volada del congrés dels mòbils, no hi ha ni de lluny tants expositors ni tants assistents. En total han estat menys d’un centenar d’expositors i uns 4.000 assistents, la major part un 60% dels EUA.

Al congrés s’han tractat temes del Internet de les coses (IoT en les sigles en anglès), en els camps de la sanitat, de la manufactura, la logística, la energia i serveis, i la “innovació”. Des de la construcció dels avions Airbus, fins talladores de gespa intel·ligents i samarretes sensoritzades.

La IoT tanca la xarxa de dominació al voltant nostre i fa ubic el control, cada pas, cada operació queda registrada (o pot quedar registrada). Al mateix temps que afecta disruptivament les maneres de treballar, de divertir-se i de tenir cura de la salut.

Tot això és posible degut sobretot a la progressiva miniaturització dels xips (seguin la llei de Moore), però sobretot al seu abaratiment, el preu ha caigut des de els 150$ cada 100 transistors a menys de 0.003$ (una caiguda de 50.000 vegades!!). Al mateix temps els MEMS (sistemes micro electromecànics), com per exeple els giròscops i acceleròmetres dels telèfons smart, s’han rebaixat també en un 80% els darrers 5 anys. Aquest abaratiment és el que ha de permetre implantar aquesta mena de dispositius en xarxa en objectes i amb finalitats banals.

Segons un estudi de CISCO de 2011 calculava que el 2015 haurien 25 bilions d’aparells connectats (3,5 per habitant del planeta)  i que el 2020 aquests serien ja 50 bilions (6,6 per habitant del planeta)...

Paral·lelament les expectatives de guanys son també enormes, en un estudi posterior, també de CISCO, aquest de 2013, diu que el volum del negoci acumulat de l’Internet de les Coses serà, entre 2013 i 2022, de 14,4 trilions americans de $!!!! (si, si heu llegit be, trilions, no bilions). Encara que això sigui una sobrestimació, encara que sols sigui la meitat la xifra mareja (document de cisco).


L’impacte sobre les condicions dels asalariats estan en discussió però no semblen massa favorables... (disrupció , MWC ).

Els tres congressos de Barcelona, el de la IoT, el de les smart cities i el MWC simbolitzen la convergència de les tecnologies electròniques, de comunicació i socials que cadascuna representa. Les diferencies son cada cop més petites i cada cop s’ha de filar més fi per separar-les.

Totes aquestes tecnologies convergents, la de l’internet de les coses, la de la ciutat intel·ligent i la dels aparells mòbils teixeixen una nova xarxa de dominació, una xarxa més fina i amb menys forats que les que havíem conegut fins ara, una xarxa ubiqua i invasiva... però una xarxa de la que cada cop depèn més el sistema de dominació. I quan 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada