Les intercepcions de les comunicacions de polítics, parlamentaris i periodistes està a casi totes les primeres planes dels diaris d’aquests dies, l’aplicatiu Pagasus de l’empresa israeliana NSO es presenta com la síntesi de l’autoritarisme, ens preguntem per les autoritzacions judicials d’aquestes intercepcions, però ningú es pregunta per la identitat (i rellevància social) d’altres “usuaris” de l’eina informàtica, opositors extraparlamentaris i presumptes narcotraficants i gihadistes no semblen despertar la empatia dels polítics, “societat civil” i medis de comunicació.
Però el fet és que no sols l’estat central esta interessat (fins el límit de la morbositat) en conèixer i interceptar les comunicacions de les persones que habiten el seu territori (i més enllà), també estructures de l’estat central a la “perifèria” com las autonomies que tenen serveis policials al seu càrrec (per exemple la Generalitat de Catalunya) també son força llaminers de les dades dels seus “súbdits” (http://negreverd.blogspot.com/2017/09/el-sistema-dintercepcio-de-las.html ).
A finals de 2017 la Generalitat va treure a concurs el “Servei d'intercepció i monitorització de les comunicacions per a la DGP” (https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/awardnotice.pscp?reqCode=viewDcan&idDoc=36543330&lawType=2 ) el contracte es va formalitzar el 3/9/18 i tenia una vigència de 4 anys amb una possible pròrroga de 2 anys més, així que el contracte està encara vigent fins setembre d’enguany amb la possibilitat d’ampliar-se 2 anys més (suposem que ampliant el pressupost original de més de 4 milions d’euros). Val a dir que no es tracta d’un subministrament, sinó d’un servei, l’espionatge sobre els catalans passa a ser una activitat privatitzada en mans d’una empresa multinacional, concretament EXCEM Technologies (https://excemtech.com/ ).
EXCEM és un conglomerat empresarial, inicialment dedicada a la exportació de ciment, en el seu si, al voltant de la família fundadora, els Hatchwell, van confluir amb altres poderoses famílies de la construcció com Koplowitz i Hernando, el negoci va fer figa amb la crisi de la construcció i els fundadors es van quedar sols.
EXCEM com a Grup està molt diversificat, des de l’origen del ciment, fins a fons de habitatges per a lloguer a través de SOCIMIS, també ha estat present en operacions d’intermediació immobiliària bastant dubtoses, com amb el macroepresari del joc Andelson i el seu projecte especulatiu EuroVegas Barcelona.
Ja abans els propietaris d’EXCEM tenien una empresa la MYDAS Soluciones Estratégicas (1988), centrada en la intel·ligència i la seguretat, i que es vincula a les activitats de Mosad a l’Estat Espanyol (Pepe Rei “Itxaurrondo la trama verde” de Txalaparta). MYDAS va ser el ferment original de EXCEM Technologies una empresa dedicada molt especialment al control de xarxes de comunicacions i de fronteres i a les tecnologies militars . A traves de MYDAS el Mosad es relacionava amb el CSID i el CNI espanyols (fundats el primer el 1977 en el govern de la UCD i el segon el 2002 amb el PP).
Els Governs catalans, en temes de seguretat, sempre han estat uns grans fans del material israelià, com per exemple la tanqueta d’aigua o els aparells per sondejar mòbils.
EXCEM te un “partenariat” molt íntim amb Verint Systems (https://www.verint.com/es/ ), una altra empresa de seguretat amb capital majoritari israelià subministrador de 2 equips portàtils d’intercepció de mòbils pels Mossos, fa temps, no sabem si encara estan operatiu o els han canviat per altres models més estesos (http://negreverd.blogspot.com/2021/10/lestat-esta-molt-interessat-en-el-teu.html ). Verint te una denúncia d’Amnistia Internacional per haver venut aquests sistemes d’intercepció al govern de Sudan del Sud amb diverses desaparicions de periodistes i opositors com a conseqüència.
Si hi ha aprovació d’un ens judicial, o si la poli és de l’estat de la Generalitat o d’una corporació privada no importa, ens és igual qui ens espia, el que no volem és ser espiats, el que no volem és estats, Generalitat ni corporacions!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada