19 d’abr. 2023

Passeig de Gràcia la videovigilància i l'obscenitat del luxe

Fa uns dies va aparèixer a “la Vanguardia” la noticia sobre la instal·lació de videovigilància al Passeig de Gràcia (https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20230408/8881993/barcelona-instalara-17-camaras-inteligentes-paseo-gracia.html ), és el resultat del concurs convocat per l’Ajuntament de Barcelona el 8/11/2021 i que va ser resolt a tota velocitat el 2/12/21, resultant adjudicatària ELECNOR SEGURIDAD per 57.996€ (IVA inclòs), per més detall sobre aquest projecte es pot consultar http://negreverd.blogspot.com/2022/01/lajuntament-dels-comuns-barcelona-o-la.html.
En resum es tracta de 17 càmeres intel·ligents avançades, que a més disposen de funcions d’autoaprenentatge i intel·ligència artificial.
Als plecs, cosa inusual, no s’especifica la ubicació de les càmeres, l’emplaçament definitiu calia negociar-lo amb els «actors socials».




El tema dels «actors socials» és força important ja que els qui tenen la paella per el mànec son els comerciants del Passeig, disfressats d’Associació de Veïns i Comerciants, encara que al seu web (https://barcelonapaseodegracia.com/ca/qui-som/ ) sols parlen de comerç... millor dit de comerç de luxe. S’anomenen Associació d’Amics del Passeig de Gràcia de Barcelona i segons ells és “una de les associacions comercials i veïnals més antigues de Barcelona” dedicada a la noble tasca de “defensar i promoure els interessos dels seus afiliats” i de vetllar “per la seguretat, el civisme, la neteja i l’urbanisme del passeig”.El president de la junta de l’Associació és un tal Sanz alt directiu de la botiga de luxe Santa Eulalia (moda cara), altres membres de la Junta representen al Farga Group (cafeteria i pastisseria de luxe), la Mallorquina (moda i parament de la llar), Rabat (joieria concessionària de Rolex), Tiffany, Loewe, Saint Laurent..., en total agrupen uns 180 comerços... 


També tenen el “Global Blue Tax Free” a un primer pis del Passeig, on gestionen la devolució per compres fetes al Passeig, de fet sols es pot accedir “per invitació”, és un “espai VIP”.

No tot és “luxury” al Passeig de Gràcia, també hi han botiges més econòmiques, Mango, Zara, Stradivarius, Bershka... amb uns preus que no permetrien ni enfilar l’agulla a cap fàbrica que pagues un sous mínims. La seva presència te dos motius, un, donar la il·lusió als pobres que una samarreta de 15€ del Bershka és igual que una de 760€ de Prada (la ideologia neoliberal a través del consum), una altra facilitar als mediopelos una compra mixta, una peça de luxe per cada tres de saldo (tots som classe mitjana) i la darrera és que molts pobres fan un ric, i de moment els pobres son majoria.



El farcit de càmeres per el Passeig està estretament vinculat als desitjos dels comerciants del luxe i dels mediopelos (https://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20210604/7504074/paseo-gracia-barcelona-videovigilancia-seguridad.html ) que consideren que poden donar aparença de seguretat i dissuadir als diferents especialistes en robatoris (cartera, rellotge, bossa, telèfon...). 

El sector minorista (el retail que diuen els moderns) te una “pèrdua desconeguda” (sostracció interna+ sostracció externa+ frau de subministrador+ error de comptabilitat) d’un 2% de les vendes (més de 3.000 milions d’euros), encara que no està clar que la videovigilància sigui efectiva les grans marques i franquícies pressionen per implantar-la arreu.

Tenint en conte que el sou mitja a l’estat era el 2022  de 1.715€ en 14 pagues (el de les dones de 1.614) i el més freqüent de 1.321€, resulta una galeria d’obscenitats passejar-se per el Passeig de Gràcia i veure preus de 2.350€ una jaqueta senzilla, 2.220€ una bossa de ma, 1.390€ una armilla... i això que els realment més cars s’abstenen de posar els seus preus als aparadors....

Tot l’esforç de vigilància va dirigit a consolidar els privilegis d’una classe social, a propagar la ideologia neoliberal entre assalariats de classe baixa i a alienar als pobres, GRAN TASCA LA DE L’AJUNTAMENT PROGRESSISTA DE BARCELONA!! 

Per més informació sobre els darrers concursos de videovigilància a Barcelona:
http://negreverd.blogspot.com/2022/03/lajuntament-dels-comuns-barcelona-o-la.html videovigilància al Passeig de Gràcia i al Parc Güell
 
 

 














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada