1 de des. 2015

21 COPs al CAP. La comèdia de Paris

En breu, a Paris, es celebrarà la COP21 (conferència de les parts) de les NU (UNFCCC). Això vol dir que abans d’aquesta n’hi ha hagut unes altres 20!! i això sense comptar totes les cimeres, convencions regionals (mediterrànies, del pacífic...) i sectorials... Des de Rio 1992, la COP1 de Berlín el 1995, el Protocol de Kioto el 1997 (COP3), Johanesburg 2002, la Ruta de Bali el 2007 (COP13), Cancún el 2010 (COP16), Durban 2011(COP17), Rio+20 2012, Copenhaguen 2012 (COP 15), Lima 2014(COP20)...  ja son reunions!!!... ja son COPS!!.
........................................
........................................

El mon del sostenibilisme, del que formen part les cimeres climàtiques, és cada cop més una mena de faràndula, una mena de farsa, on uns “negociadors”, unes “parts”, una constel·lació d’organitzacions, cada cop més professionalitzades representen papers preestablerts i que son un fi en si mateixos, les ONG’s (molt abundants al sector) fan el paper de bons, les organitzacions governamentals el de responsables i els estats (inclosos el Vaticà) el de profunds reflexionadors sobre la via més correcte.... i les corporacions?... les corporacions van a la seva (com sempre) amb el suport incondicional de tots els actors anteriors.
Totes aquestes conferències utilitzen un catàleg de sigles i de termes d’argot totalment inintel·ligibles per les “persones normals”... United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice (SBSTA), Subsidiary Body for Implementation (SBI), Nationally-Determined Mitigation Contributions (NDMCs), New Market Mechanism (NMM), Global Public-Private Partnerships (PPPs), Framework of Various Approaches (FVA), Nationally Determined Contributions (INDCs), Measuring Reporting and Verification (MRV)  CMP 11, NDDPs, NDCs, SDSN, IDDRI, RDD&D, els CCS, els RED o els CDM ... i així centenars de sigles i acrònims (sense contar les sigles de les organitzacions).
Hi ha tota una capa de buròcrates, separats de tota realitat, que tenen com finalitat auto reproduir-se dins del teatre de la organització “contra” el canvi climàtic (caldria potser deixar la cosa com orgaitzacions contra el clima), tant és que siguin membres de Greenpeace, com de FOH o del WWF. Els dos grans sector del “climatisme” institucional son el moderat, l’antic Climate Action Network (Greenpace, Oxfam i centenars de mitjanes i petites organitzacions) i el “radical”, el Climate Justice Network (Attac, Amics de la Terra...). Encara que ara van tots dos plegats.
Una mostra de la impotència d’aquestes xarxes professionalitzades han estat les manifestacions del darrer cap de setmana d’enguany a centenars de ciutats del mon i amb centenars de milers de participants, entre batucades, maquillatges i disfresses d’animals de pelutx. A Barcelona diuen que eren 5.000 persones, al final als parlaments van participar una important representació eclesial, l’inefable Arcadi Oliveres de Justicia i Pau i el representant a Barcelona de la teocràcia tibetana Thubten Wangchen... malgrat que això no ho arregla ni Deu!.
Tant és que siguin representants dels estats, com de les regions o de les ciutats tots viuen de crear discurs especialitzat, els resultats d’aquest discurs poc importen ja que son exclusivament simulacre, simulacre per amagar altres prioritats, altres agendes o altres accions.
Al llarg de la setmana la «societat civil», el «moviments socials» i les corporacions crearan miratges i simulacres d'acció … i durant uns pocs dies els estats pactaran el que interessa a les corporacions.
Deixant al marge tot el soroll al voltant dels objectius nacionals de reducció (els INDC) el que realment es tracta de fer a la reunió de Paris és donar una volta (un altra cop) al tema del mercat del carboni:
El mercat de carboni no acaba de funcionar, tot el disseny girava al voltant de preus més alts dels que ara es paguen (uns 6€ per tona, el valor d'una canya i unes olives), amb aquest valor no hi ha cap mena d'especulador (fons voltors, rates capitalistes diverses…) que vulgui «arriscar» quan els beneficis son tan escassos. Així que els fons  capitalistes (i molts estats, com la xina) es dediquen a invertir en d'altres aspectes del canvi del clima, inverteixen en terres conreables (milions d'hectàrees acaparades a l'Àfrica i a Àsia), en boscos (i plantacions com les de la palma d’oli) i de recursos hídrics, hi ha mils de milions d'euros en fons financers «climàtics»..
El que ara desitja el petrocapitalisme és acabar d'amortitzar les seves infraestructures i esgotar els jaciments Tot això, com fins ara, amb la subvenció dels fons públics evidentment.
Hi ha diversos mecanismes per aconseguir això, però el que ara està  mes de moda és el segrest de carboni i la geoenginyeria. El segrest, ja sigui en la vegetació, en el foment de la bioenergia o en plantes de bombament del diòxid de carboni vers dipòsits subterranis. Els més citats en quant a la geoenginyeria, son la «gestió de la radiació solar»: alterar l'atmosfera per reflectir part de la radiació solar escampant productes químics i la “fertilització” amb ferro del mar per augmentar la productivitat biològica i fixar el CO2 : alterar més el que ja està alterat!!.
Un altra bon negoci “contra el canvi climàtic” seria “l’agricultura intel·ligent”, que no és altra cosa que la agricultura industrialitzada reciclada a hòsties: llavors patentades, transgènics, fertilització massiva i us indiscriminat d’agratòxics, foragitant els camperols per deixar lloc a la agroindustria.
També es tracta de posar en valor (i comerciar amb ells) els “serveis ecosistèmics” convertint la biodiversitat i els ecosistemes en nous recursos a explotar (crèdits de carboni).
Tot plegat amb la finalitat de mercantilitzar i monetaritzar el poc que quedava sense estar a les urpes del capital (al menys no totalment), l’aire i el que és natural.
Els estats i les corporacions capitalistes son els qui destrueixen el clima, i sols acabant amb ells hi ha alguna possibilitat de redreçar-lo, els governs, les ONG’s, l’Aliança per la Justícia Climàtica l’únic que fan és aprofundir la crisi, donar justificacions als perpetradors i promoure nous productes financers climàtics.
Un 1% de la població acapara/consumeix un 50% de la riquesa, si prescindim d’aquest 1% ens quedarem igual i reduirem en un 50% les emissions de GEH, segurament un 5% de la població mundial acapara el 75% de la riquesa, si prescindim d’aquest 5% reduirem en un 75%, el 25% que ens queda pot bastar per mantenir-nos a tots, el problema no son el 95%, el problema son el 5% acaparador.

Fins ara sempre havien estat llençats per la borda de la nau terra els pobres, ja van sent hora de que llencem als rics. PER UN PLANETA LLIURE I SALVATGE!!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada