26 d’oct. 2016

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, un caramel per policies i corporacions TIC.


El dia 2 d’agost el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, al seu numero 201, va publicar el Projecte de llei de creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (projecte de llei). Fa uns pocs dies, el dia 20 d’octubre, el parlament va aprovar la tramitació de la llei, amb els vots a favor de JxSí, el PSC, Catalunya Si que Es Pot  i la CUP.
Aquesta “Agència” a de substituir en les seves funcions (i absorbirà la estructura) al CESICAT, el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya, però si llegim el Preàmbul de la llei es veu que aquesta modificació ve condicionada principalment per la por de que al produir-se la desconnexió de l’Estat Espanyol, aquest estat desconnecti (mitjançant ciberatacs) Catalunya d’internet. Vistos el precedents dels atacs massius el 9N i  tot l’historial d’atacs recents contra els webs del govern de Catalunya (els 216 milions de ciberatacs que, diu el CESICAT, va rebre la Generalitat el 2015), es pot considerar que aquesta por te un fonament.

Aquest canvi suposa passar des de la estrafolària estructura de Fundació sense afany de lucre actual a una “entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, sotmesa al dret privat” de fet es tracta de fer la cosa “mes seriosa”, acompanyant la serietat també hi ha un notable increment del pressupost fins 34,7 milions (en els fallits pressupostos de 2016).
No queden gens clar al projecte els mecanismes de control de aquesta entitat de “dret privat”, ni el repartiment de papers amb els mossos d’esquadra que també estan sobre el tema, ni que és una “ciberamenaça” hi ha però algunes coses que fan dubtar del projecte, no sols de les seves “bones intencions” sinó també de la consecució dels objectius declarats.
EL CESICAT.
Es va fundar en temps del tripartit i te una historia bastant llarga i no massa brillant, malgrat no ser la seva funció, ha col·laborat diverses vegades amb el Departament d’Interior i els Mossos d’Esquadra per perseguir l’activisme a la xarxa, elaborant fitxers il·legals de persones considerades “amenaça” per el govern, especialment durant el període de la presidència de l’Artur Mas (seguiment d'activistes ).
Te problemes judicials per haver “filtrat” (per ser clars, espiat) els correus electrònics dels treballadors de la Generalitat i dels organismes dependents d’ella (espionatge ), i ha estat acusat per el Sindicat de Mossos d’Esquadra (??!!) d’haver hackejat la seva web...
És més que provable que darrera d’algunes valoracions “informàtiques” dels mossos en el cas Pandora sobre determinats servidors d’internet (més o menys alternatius), tinguin l’origen en els “hackers” institucionals de CESICAT.
En termes generals les activitats de CESICAT que s’han fet públiques serien relativament còmiques, si no fos per els problemes, sobretot laborals, que han ocasionat, i perquè és molt probable que hagi afectat a la llibertat (empresonament) d’un bon nombre de persones. Malgrat que se’ls ha comparat amb la TIA d’en Mortadelo i el Super, no cal oblidar que sols coneixem algunes de les seves “cagades” i que això segurament sols sigui la punta de l’iceberg.
La futura Agencia de Ciberseguretat de Catalunya ha de ser l’hereva d’aquest  organisme opac, amb tendència a la intrusió i a l’abús,  que no ha admès cap mena de responsabilitat i sense que s’hagin destriat totes les seves activitats conegudes i desconegudes. Un mal pronòstic per a la llibertat dels “súbdits” catalans.
L’AGENCIA DE CIBERSEGURETAT EN MANS DE LES CORPORACIONS TIC TRANSNACIONALS.
Tot els sistema de tecnologies de la informació i les comunicacions de la Generalitat estan en mans de les corporacions multinacionals, malgrat que per imatge, especialment en el camp de l’ensenyament, hagin organitzat la camama de que promouen LINUX i el programari lliure.
L’organisme que gestiona els contractes TIC de la Generalitat, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, d’ell depenen 40 Centres de Processament de dades, 2.500 servidors, 200.000 ordinadors, 250 webs, 106.000 bústies de correu... Naturalment  el CTTI manega molts milions d’euros de pressupost, especialment els més de 2.000 milions del “contracte del segle” que va beneficiar a la major part de les corporacions TIC que actuen al país, Telefònica (640M€), T-Systems, empresa mimada per la Generalitat, depenent de Deutsche Telekom (416M€), INDRA (228M€), IBM (221M€)... Les adjudicacions del CTTI han estat molt qüestionades i moltes d’elles es troben als tribunals i han rebut crítiques de la Sindicatura de Comptes.
Amb aquests precedents, no és d’estranyar que les darreres contractacions importants del CESICAT, hagin anat a parar en mans de multinacionals del sector TIC, així a principis de 2015 es va adjudicar el servei de suport del CESICAT a TELEFONICA (irònicament la multinacional “espanyola” més gran) per 1,8M€, i a principis de 2016 el CPD (Centre de Processament de Dades, el cor de tot sistema informàtic) a British Telecom, per 3,22 M€.
Res fa pensar que la tendència hagi de variar en la política de contractacions, i el milions d’euros que augmentarà el pressupost fa de la futura Agencia de Ciberseguretat de Catalunya un apetitós caramel per el capitalisme-TIC.
EN RESUM.
Un organisme depenent de fons públic (de dret privat), menú de degustació per les corporacions TIC i eina de control social i policial sense barreres... CERTAMENT ES TRACTA D’UNA ESTRUCTURA D’ESTAT!!!.
Més Info:
http://negreverd.blogspot.com.es/2014/03/el-control-social-ens-costa-cada-un.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada