23 de nov. 2013

SMART CITY?... SMART MERDA!!


Aquests dies s’ha celebrat una sinistre reunió de controladors a Barcelona, la Smart City Expo al recinte de la FIRA. En total han participat 160 empreses, 3.000 congressistes i 9.000 visitants, un 44% venien d’Europa, un 26% d’Àsia i un 21% de les Amèriques. Al link http://www.smartcityexpo.com/exhibitors es pot consultar la llista de totes corporacions.
A assistit tot el catàleg de cobdiciosos, saquejadors i esbirros del poder de costum. 


Empreses de telecomunicacions com Telefónica, Vodafone, TELNET...  entitats financeres com el BBVA, energètiques com Gas Natural, ENDESA... empreses TIC com ATOS, CYSCO, IBM, Microsoft, ORACLE, INDRA, THALES... grans companyies de la construcció com ABERIS, FCC, Ferrovial, URBASER... empreses d’automació con Renault i Nissan, fabricants d’equips com PHILIPS, ciutats com Barcelona, Medellín, Bogotà, Dublín... i altres organismes governamentals com La Diputació de Barcelona, la Generalitat el Ministerio...
Totes les tecnologies de control solen tenir una doble aplicació. Per una part tenen una cara suposadament amable: la etiqueta RFID impedeix que l'avi es perdi. I una cara dura, la etiqueta RFID permet controlar les sortides de menors acollits en un centre, o fer un seguiment dels consumidors.
Algunes de les empreses expositores no poden amagar la cara dura, perquè la tenen molt grossa, son les empreses que participen notablement en  sector de la defensa i la seguretat, com INDRA, ATOS, THALES, Telefónica i FCC.
INDRA (http://www.indracompany.com/ ) i THALES (https://www.thalesgroup.com/es/homepage/espana ) són dos monstres informàtics, un de l’Estat Espanyol, l’altra de l’Estat Francès, aquestes dues corporacions a més de fer un munt de programes de control social, de simuladors per l’ensinistrament militar, sistemes de comunicacions, centres de comanament, guerra electrònica (com la que pateix nodo50 ara mateix) també disposen en catàleg de avions sense pilot, els famosos drones que tants morts han fet als països d’orient mitjà, Iemen, Pakistan i Afganistan.
És important conèixer que la constructora FCC (que construeix línies de TAV, autopistes, urbanitzacions...) que recull les escombraries de bona part del país... també te una divisió militarista dedicada a Sistemes de comanament i control, simulació, realitat virtual, GIS...
Totes elles tenen no sols un paper militar i policial, sinó també (és lògic, dins la seva lògica) de control de fronteres.
La smart-policia queda emmascarada sota els temes de protecció civil i resiliència urbana, però ha estat molt present d’una manera difusa en tot el congrés i tota la exposició, per exemple IBM (http://www.ibm.com ) oferia sistemes per l’anàlisi de la delinqüència, recolzament a la investigació i vídeo-vigilància. Pots veure aquest emmascarament consultant el programa del congrés http://www.smartcityexpo.com/congress_program  (en el tema de seguretat, la resiliència,  participaven THALES, CYSCO, ABERTIS i Huawei).
A nivell d’expositors pensem que és força important l’apartat de les etiquetes RFID i de les targetes “contact less”, ja que són un caball de batalla de l’extenssió del control (policial o parapolicial per part de l’estat i comercial o policomercial per part de les corporacions). Aquí el malvat de torn també és INDRA que oferia una nova targeta intel·ligent” basada en tecnologia RFID, en competència amb un dels més dinàmics del sector RFID (a la nostra regió es clar...), la empresa Terrassenca Kimaldi (http://www.kimaldi.com/productos ) que també tenia estand i que te a gala ser puntera i pionera en control de persones, concretament aquesta empresa és al darrera de la instal·lació d’un sistema de control d’assistència per reconeixement facial a l’IES Enric Borràs de Badalona a principis del curs passat (també hi ha maquinetes perverses d’aquestes a l’Ajuntament de Girona i a les instal·lacions de l’empresa de manteniment AutoEquip).
Tot un futur de control mil·limetrat ens espera...
CORREU, CORREU!! TENIM EL VELL MON AL DARRERA!!!

@@@@@@@@@@@@@@

Els dies 19, 20 i 21 de novembre s'ha celebrat a Barcelona el Congrés internacional Smart City.. Smart city?... SMART MERDA!!.

El terme smart s'ha posat, relativament de moda, hi ha smartphones, hi ha smart cars, smart grids i finalment hi ha smart city...o sia, telèfons sabiondos, cotxes setciències, xarxes espavilades i ciutats repel·lents...

Hi ha molts significats del terme smart city, des de el neoliberlisme urbà, als progressisme tecnoximple (per exemple bona part del “cyberactivisme”). Però finalment tots acaben en la connexió a través d'artefactes electrònics a la xarxa. D'aquesta manera la smart citie ve a ser una generalització de l'antiga domòtica que inclou l'espai públic (suposo que ara deu ser smat build o alguna cosa semblant) o del “internet de les coses” (tots els objectes “connectats” des de els envasos de la nevera als avis i els nens de la família).

La imatge d'una smart citie és aquella en que tots els serveis i tot l'espai públic (i l'espai privat si no estàs atent!) està connectat... connectat, paraula màgica... connectat a on?... connectat a tot un seguit de bases de dades que en breu (si no es ja un fet) estaran interconnectades.

Pot semblar ridícul, però nosaltres mateixos estem farcint aquest monstre a canvi d'uns suposats serveis. Per exemple, a canvi de tenir una factura electrònica dels proveïments energètics i d'aigua de casa nostra, mitjançant els famosos i ja generalitzats comptadors intel·ligents d'aigua, gas i electricitat, que van prenent dades de consum real cada minut, permetem la instal·lació d'uns controladors que permeten a qui tingui accés a les dades, saber quins son els teus hàbits higiènics (quan et dutxes... si mes no quant et dutxes amb aigua calenta) i saber quan estàs a casa segons el consum d'energia i fins i tot quan tens descomposició intestinal per un augment del consum d'aigua.

En la smart citie cada pas que dona un individu queda registrat.

T'aixeques del llit i la companyia de gas detecta el teu consum per escalfar l'aigua de la dutxa i fer un cafè  (registre), AGBAR veu que et dutxes i que poses una rentadora  (registre), els proveïdors d'internet registren que llegeixes una determinada premsa  (registre)...

Surts de casa... has de  fer un pagament a la zona blava  (registre), o surts del pàrking amb la targeta d'abonat  (registre)... o compres una targeta de transport amb tarja de crèdit (registre)...  la passes per la canceladora  (registre), un peatge d'autopista  (registre), una compra de combustible  (registre).

A la feina fitxes  (registre, naturalment), al migdia surts i pagues el menjar amb targeta  (registre), tornes cap a casa i et registren un bon quantitat de vegades.

Ets jove, encara estàs escolaritzat (a la guarderia o a la universitat) entres, surts, de la biblioteca, del menjador, d'algunes dependències  (registre), t'examines o t'examinen  (registre).

Visites al metge  (registre), et fan unes proves i anàlisis  (registre), entres al sistema hospitalari  (registre).

Tens ja una edat, et jubiles  (registre), demanes ajuts de dependència  (registre).

Mala sort, t'enxampa la pasma  (registre), encara més mala sort t'enxampen els jutges  (registre), encara pitjor, t'empresonen  (registre)

A més en l'itinerari diari has passat per davant de moltes cameres de vídeo vigilància, al parking, al passar per davant d'una rellotgeria, al supermercat, a l'entrar al metro, al caixer automàtic...  (registre, registre, registre...).

I el registre no és només d'aquest dia, és al llarg de tota la vida, i per els joves pitjor!, el registre és mes complet, comença al néixer i no acaba mai... L'acumulació de dades redueix la nostra vida i la nostra experiència a un seguit de xifres als arxius digitals... O POTSER NO?, NO QUEDA EN TOTS NOSALTRES UN RACÓ AL MARGE DEL REGISTRE?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada