29 de gen. 2015

DNI 3.0?.... El control de sempre amb més mitjans

A mitjans de gener “el abominable ministro del interior” va presentar a Lleida el nou DNI electrònic, el DNI 3.0, amb gran xaranga mediàtica i amb l’anunci de que Espanya serà l’estat més segur d’Europa... i també el més lliure “sin seguridad no hay libertad” deia el paio. Al mateix temps presentaven el Passaport 3.0 amb aplicacions noves o, suposadament noves.



Segons diuen aquest nou DNI permetrà, entre d’altres coses signar electrònicament denúncies, declaració de renda (de fet hisenda fa temps que permet fer la declaració on-line), autoritzar pagaments “contactless”... el seu novíssim xip permet emmagatzemar més dades i obtenir-les encara més ràpid.

Per això, incorpora tecnologia NFC (near field communication), una tecnologia que permet la lectura sense contacte, amb un abast més aviat baix (de 10 cm fins 1m en condicions superòptimes).
També te un xip RFID (que pot tenir un abast molt major) del que no s'han donat les característiques, de fet el passaports 2.0 ja en tenen, el nou DNI té gravat el simbol de la RFID (un cercle travessat per una línia horitzontal) com es pot veure a la imatge que segueix.

També es fa compatible amb els telèfons GSM... Fins el darrer moment les “autoritats” van estar dubtant sobre si, en lloc de la tecnologia NFC podien fer servir el núvol, de manera que les dades s’enviessin directament al servidor policial de l’Escorial (http://negreverd.blogspot.com.es/2014/05/els-serveis-de-seguretat-de-lestat.html#more). Però la falta de compatibilitat amb la legislació europea els ha fet desistir, era el somni de tot controlador social: tots els moviments dels ciutadans dins del seu ordinador!!.

Una altra renúncia que han fet els directors de la policia ha estat la unificació de DNI i targeta sanitària, problemes per menors i estrangers han fet que el Ministeri de Sanitat no hagi acceptat (de moment) la unificació. Imagineu el paquet d’info al núvol de l’Escorial, si hi haguessin totes les operacions amb DNI (teòricament totes les bancaries, compres, pagaments i les relacionades amb les administracions) i tota la nostra informació sanitària????.

Les aplicacions dels DNI electrònics (la versió antiga) no han tingut massa èxit a l’Estat Espanyol. Malgrat que en aquests moments ja hi ha 46 milions d’unitats de 2.0 distribuïdes, sols es fan 1 milió d’operacions diàries... i no sembla que la cosa hagi de variar molt, ja que les targetes NFC de bancs, caixes... no acaben d’enlairar el vol i son d’us encara marginal.

El DNI entre en conflicte amb altres documents estatals, amb la nova (hipotètica) targeta sanitària, amb el “Proyecto Cl@ve”... I amb el fracassat experiment de l’anterior DNI.

Quin és doncs l’objectiu del DNI 3.0?, si no s’utilitzarà per tràmits administratius (o no s’utilitzarà més que l’anterior, osia poc!!), si duplica (o triplica) sistemes i és per tant ruïnós econòmicament?...

L’objectiu és ben sencill, a l’espera de poder fer tot l’altra (núvol, unificació, targeta sanitària...) el DNI 3.0 farà funcions estrictament policials. Els policies, al menys la seva majoria, aniran dotats de telèfons compatibles amb la tecnologia NFC i d’aquesta manera es podran connectar fàcilment amb les bases de dades de les que disposen, per identificar i esbrinar els antecedents de tota persona a qui aturin. Més endavant ja veurem.  Queda pendent poder avaluar la possible identificació a distància, no tant amb NFC, sinó amb el xip RFID, però en principi amb una proximitat del tipus “transport públic” seria totalment versemblant... . Ens endolçaran la píndola amb tot un seguit d'APPS per ser bons smart-ciutadans...

A L’ESTAT LI AGRADA CONEIXER TOTS ELS TEUS MOVIMENTS...!!
PER UN MON LLIURE I SALVATGE!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada