30 de set. 2016

La Generalitat prepara un fitxer de “pobres”.

Des de principis de 2015 el departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya (actualmentDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies) està treballant en el projecte HÈRCULES. HÈRCULES ha de ser l’instrument que permeti tenir historia social única, una cosa semblant a l’historial mèdic, que també està centralitzat i informatitzat i que és el que s’ha intentat privatitzar darrerament a través de VISC+ (http://negreverd.blogspot.com.es/2015/05/dades-sanitaries-trafic-i-dominacio.html), que finalment sols estarà disponible per a “Centres d’Investigació Públics”, com si actualment aquests centres no estiguessin, actualment, infiltrats i controlats per les empreses sanitàries.

Aquesta historia social única seria compartida per totes les institucions que tenen “cura” del benestar social dels ciutadans de Catalunya, ajuntaments, diputacions i Generalitat de Catalunya i, també les Organitzacions del Tercer Sector, encapçalades per la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, 35 organitzacions, les federacions d’associacions d’afectats i familiars i algunes organitzacions molt grans, i poderoses, Caritas, Creu Roja, ONCE, Fundació Pere Tarrés, Ordre Hospitalària de Sant Joan de Deu...a més les empreses privades de serveis socials, a vegades controlades per el tercer sector i d’altres empresarialment “normals”.
L’objectiu declarat del projecte HÈRCULES és millorar el control del Sistema de Serveis Socials, evitant les duplicitats i “personalitzant l’atenció. Per tenir una idea de l’abast del projecte s’ha de tenir en conte que l’any 20014 els serveis socials van atendre a Catalunya a 957.000 persones i que el 2015 ja van ser 1.550.000 persones... un 20% de la població de Catalunya!!
Els sistema HÈRCULES, a més de la Historia Social Compartida disposa d’un DPU, Directori de Persones Usuàries, per construir aquest directori s’ha utilitzat, per la identificació, el sistema de la targeta sanitària, cosa que connecta la historia social amb la història mèdica.
Directament depenent del DPU està la HSC o història Social Compartida, on s’agrupa la informació social (diagnòstic, prestacions, tractament, resultats, històric, tràmits, alertes, altes...) de cada persona de la DPU, d’aquesta manera els agents socials comparteixen la informació i, sobretot, eliminen possibles duplicitats.
A més d’aquestes dues bases de dades connectades i compartides entre les institucions públiques i les empreses privades de serveis socials, el sistema HÈRCULES disposa d’una eina per explotar les dades, obtenir indicadors, històrics, el QSCart, Quadre de Seguiment de la Cartera de Serveis Socials.
El DPU, la HSC i el QSCart formen l’espinada del Sistema d’Informació Social de Catalunya, juntament amb diferents entorns cooperatius i altres registres de menor importància.
Els serveis socials són actualment un negoci molt llaminer, és un sector que genera una activitat econòmica per valor de 2.244 milions d’euros i que dona ocupació a 89.618 treballadores (el 80% son dones) i a 40.659 voluntaris. Un 60% dels fons provenen de les administracions. Un 30% dels centres de serveis socials son purament mercantils i un 45,6% son privats de naturalesa “no lucrativa”.
Per preparar el desplegament del Sistema d’Informació Social la Generalitat porta gastats més de 1,5 milions d’euros en tres contractes. El primer adjudicat a INDRA per valor de 925.060€ per digitalitzar i enregistrar els expedients de persones de la Secretaria d’Inclusió Social i Promoció de l’Autonomia Personal. El segon adjudicat a EVERIS per valor de 492.089€ per introducció de dades i tractament documental dels expedients de la Secretaria d’Inclusió Social i Promoció de l’Autonomia Personal. I el tercer per el desplegament del Sistema d’Informació Social de Catalunya/Historia Social Compartida, per valor de 145.200€ adjudicat a CAPGEMINI.

El projecte HÈRCULES és molt innovador a l’Estat Espanyol, però INDRA ja ha venut el producte a la Xunta de Galicia per constituir un sistema d’informació per a la Historia Social Única Electrònica (HUSUE) del Sistema Galego de Servicios Sociais, on s’emmagatzemaran els 365.000 historials actuals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada