14 de juny 2017

LA HIPOCRESIA DELS BONISTES I EL “VOLEM ACOLLIR” I “REFUGIATS BENVINGUTS” A LES PORTE DE LES ESCOLES


Caminant per el carrer Industria de Barcelona passo per una escola de construcció recent i de moderna factura, el CEIP “Fructuós Gelabert”. És una de les escoles prestigioses del barri, de les que tenen una llista de preinscripcions més llarga que el nombre de places, és una d’aquelles escoles somniada per un determinat tipus de gent del barri (cults, titulats, joves progressistes...) i te com annex una escola de música pública vinculada a la escola, que no és poc.

A cada barri hi ha escoles com aquesta, el CEIP Costa i Llobera de la falda del Tibidabo i l’IES Montserrat en seria uns cassos “extrems” (són només alguns exemples). Son escoles on hi va el millor de cada barri... i entre aquests “millors” no es conten masses nens immigrants o fills d’immigrants, especialment els que no son “cristians”.

Informe de la sindicatura sobre la “Segregació Escolar a Catalunya”.






Les noies i els nois “de fora”, acompanyats d’altres catalans (els de menys recursos), van a unes altres escoles, segurament ni millors ni pitjors (algunes millors i d’altres pitjors), sinó simplement unes altres escoles, amb unes altres expectatives, amb recursos diferents i, també cal dir-ho, amb “resultats diferents”. Es pot parlar d’una segregació social a nivell de barri i/o de ciutat, per molt que a alguns els dolgui.

La Sindicatura de Greuges va fer un informe a finals del curs 2015/2016 sobre la Segregació Escolar a Catalunya, en l’apartat sobre la “distorsió de l’equitat en l’admissió d’alumnat en territoris amb centres amb projectes educatius singulars” analitza aquesta escola (i les altres 4 amb més sol·licituds de matrícula no ateses de Barcelona) i compara el percentatge d’alumnat estranger i el percentatge de nens amb beca de menjador (desfavorits econòmics), amb el percentatge mig del barri i amb el de les dues escoles públiques més properes. El CEIP Gelabert te un 10% d’alumnat estranger, el barri (ric en concertades) un 11,2% i a les dues escoles públiques més properes 25,8 (un 158% més!!!).

El mateix passa amb la posició socioeconòmica, el Gelabert te un 10,7% d’alumnes amb beca de menjador, el barri un 12,8 i les dues escoles públiques més pròximes un 21,3 (un mica menys del doble!!). Queda clar que, per mecanismes que no entrarem a analitzar, aquesta escola segrega per origen i per situació econòmica. 

Sovint he vist a l’exterior d’aquesta escola pancartes en defensa de l’escola pública (l’AMPA és força activa), o convocant diverses manifestacions... ara mateix hi ha un muntatge gràfic on una sèrie de ninotets formen la paraula “benvinguts” no se si la benvinguda és als nous escolars del proper curs, o una variant del benvingut refugiats... o una barreja dels dos.


El que m’ha cridat l’atenció ha estat el missatge del darrera de les lletres, una sèrie de figuretes retallades representant diversos personatges formen el teló de fons del missatge “benvinguts” i diuen més que no pas les lletres. Son un seguit de siluetes diverses, però entre ells hi ha un vestit amb una faldilleta de palla  i un altra amb un barret cònic de “xines” (un africà tòpic?, un indi de Sud-Amèrica estereotipat?, un xinitu dels del DOMUN?), no m’he fixat massa en la resta de ninots, però crec que hi ha prou amb la imatge.

Però el colmo de la pocavergonya ha estat la concessió d’un premi per escoles del Parlament Europeu al projecte de “ solidari sobre el dret d’asil” elaborat per un equip de la escola privada Viaró. El projecte consistia en un vídeo d’un minut i mig de duració basat en l’article 18 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Val a dir que el Viaró és una escola privada concertada (concertada gràcies al vot favorable de Lluis Llach entre d’altres) que segrega en raó del sexe i que està vinculada al OPUS DEI. És una escola amb beques de menjador inexistents, i els alumnes estrangers són els fills dels executius de companyies multinacionals establertes a Catalunya. El link que segueix podeu veure el “making of” i veure als monstres d’ESO del Viaró explicant-se https://www.youtube.com/watch?v=Tdk_Fjmt1FQ
A qui volen acollir?... potser els falta un ninotet amb turbant per representar al nen sirià...

Escoles que no han acollit a determinats nens del barri i de la ciutat, n’acolliran d’arribats de Síria?...

Finalment, el que passarà si l’Estat Espanyol acaba “acollint” un nombre significatiu de refugiats sirians, és que aniran a parar als mateixos centres que, els que sense el reconeixement de refugiats, han arribat en condicions semblants, acabaran als centres del Besòs, de Ciutat Vella, de l’Hospitalet... barris que son realment solidaris!!

Volen acollir?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada