20 de juny 2017

Robots autònoms, policies, militars, fronteres, mossos d’esquadra... i resistència humana.


Fa unes setmanes, el 19 d’abril de 2017, es va produir la primera confrontació d’una persona amb un robot dels de darrera generació, va ser a Palo Alto (no el mercadillu de progres del Poble Nou, sinó a la ciutat de Califòrnia). Allà en Jason Sylvain, de 41 anys, va atacar al robot K5, també conegut com Knightscope (el nom de la companyia fabricant), que estava “patrullant” l’aparcament de la mateixa Knightscope (http://www.knightscope.com/ ). El K5 te una certa semblança amb els cotxes autònoms, de fet els promotors de la empresa son ex-treballadors de Google, del seu projecte de vehicle autònom.


En Jason va vèncer al cyberarmatoste de 136kg de pes i 1,5 metres d’alçada, però el robot disposa d’un sistema de txibateig amb l’autoritat i va avisar, via WIFI, al cos de seguretat de que l’havien agredit i bolcat,  els segurates van detenir al pobre Jason i el van lliurar a la poli, que el va acusar d’embriaguesa, vagabundeig i danys a la propietat.

Aquest model de robot, i suposem que d’altres, ja “treballen” per 7$ l’hora a diversos punts dels EUA, sobretot a aparcaments corporatius i de centres comercials, de fet la empresa te 19 clients, entre els que tenen a Microsofth i Uber, l’estalvi és notable, ja que el sou mitjà d’un segurata als EUA ve a ser d’uns 21 o 22 $.
Malgrat tenir un aspecte còmic (aspecte deliberadament còmic) el K5 disposa d’un sofisticat arsenal de sensors, malgrat que no disposa de cap element defensiu/agressiu.



Reconeixement de caràcters (lectura)
Seria capaç d’identificar 300 matrícules de vehicles en un minut i comparar-los amb una base de dades de matrícules sospitoses.
Angle de presa d’imatges de vídeo
Captura de 360º de vídeo d’alta definició
Micròfons
Micròfon de mesura i captura de soroll ambiental, de discriminar segons nivell i reconeixement de patrons.
Aire ambiental
Sensors de qualitat de l’aire, especialment de la temperatura.
Sensors d’ultrasons
Per detectar distàncies i velocitats de desplaçament en el camp de detecció del robot.
Reconeixement facial
Disposa de programari de detecció facial i compara amb llista de persones sospitoses o fitxades.
Infrarojos
Usa els infrarojos per il·luminar escenes nocturnes o sense llum
Radar
Per mapejar en 3D un mapa dels objectes de l’entorn
LIDAR
Utilitza làser per escombrar els voltants i mesurar objectes i distàncies.
Imatges tèrmiques
Mesura diferencies mínimes de temperatura, permet detectar persones amagades i, en combinació amb el micròfon, possibles atacs incendiaris.
Tots els sensor envien informació i alarmes a un centre de control on hi ha personal de seguretat “humà”.

El tema del reconeixement facial és cada cop més important, als EUA tenen registrada la cara d’un 50% de la població (ben poc comparat amb els més del 80% fitxats a l’Estat Espanyol, tots els majors de 14 anys que han de disposar obligatòriament de DNI).
 
Val a dir, però, que els robots van guanyant, el més d’abril de l’any passat un Z5 va atropellar a un nen de 17 mesos, fent-li ferides, el robot està treballant igual, mentre que en Jason està processat.

Els robots “informatius” comencen a estar present a la vida real, la empresa barcelonina Pal-Robòtics (https://pal-robotics.com/es/home/ ) te diversos models, molts d’ells operatius com el REEM comprat per diverses policies, entre elles la de ciutat de Dubai, es tracta d’un robot dedicat més a la informació i a la recepció de denúncies, però que disposa d’un programa de reconeixement facial… però Dubai espera substituir un 25% dels agents de policies amb aquests robots. Hi ha un robot d’aquesta empresa, que no crida tant l’atenció, però que segurament te més impacte, es tracta del Stockbot, que mitjançant robòtica i tecnologia RFID manté els inventaris de botiges i magatzems, no tenim noticies de que cap treballador de magatzems hagi atacat al Stockbot, potser perquè no està massa estès, però no perdem l’esperança de llegir la noticia, un dia d’aquests, i que podem quedar humans 2 robots 1... (encara que potser el nombre de víctimes humanes és més gran, però sense registrar, els propietaris de robots matadors són molt discrets i no volen publicitat...).

Tots aquest robots dels que parlem son terrestres i destinats a “conviure” amb la major part de la població i de moment no disposen d’armes ni dispositius per repel·lir atacs (o per atacar), una altra cosa son els robots terrestres militars que si que disposen d’aquesta “virtut”, l’exercit espanyol disposa de diversos aparells d’aquest estil, la major part destinats a la desactivació d’artefactes explosius. A part de la desactivació, una altra àrea d’actuació és la vigilància de perímetres i fronteres.

Els Mossos d’Esquadra també s’incorporaran a les noves tecnologies de control amb uns robots que, malgrat no ser com els Z5, o ni tan sols el REEM, no deixen de tenir el seu interès. Aquest més de maig s’ha publicat un concurs per adquirir 2 robots tàctics per la DGP catalana, l’import estimat del contracte és de 60.000€.

Els robots tàctics disposaran e captació d’imatges en blanc i negre o color, gravació a 30fps, gran anular de 50 graus i il·luminació infraroig. Ha d’incorporar un sistema de transmissió de dades de vídeo i àudio a temps real i per controlar remotament el robot. Les imatges i l’àudio han de poder ser seguits en temps real en un monitor. Això si és petitó, 28cm d’alçada, 16cm d’amplada i 7cm de fondària i el pes màxim ha de ser 1kg (el plec al link https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/ca_ES/notice.pscp?idDoc=23546691&reqCode=viewCn ).

19 D’ABRIL DIA DE LA RESISTÈNCIA HUMANA A LA ROBÒTICA!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada