14 de des. 2018

Pistoles TASER i Policia Local

Fa unes setmanes s’ha convocat un concurs per comprar pistoles Taser per la Guardia Urbana del municipi de Martorelles (contractacio Martorelles), es tracta d’adquirir  2 kits per un màxim de 5,324 € IVA inclòs, cada kit conté una pistola, una càmera policial, com va fer la Generalitat amb el cos dels Mossos d’Esquadra (las Taser dels Mossos) i diversos complements.

Les pistoles Taser han estat criticada per el seus riscos per les persones a diferents informes internacionals (informe Amnistia I  noticia Taser AI).

De fet els Mossos han utilitzat (de moment) sols una vegada la Taser, al menys que es conegui, i no va ser possible enregistrar la utilització (com mana el reglament) perquè les càmeres no semblen compatibles amb l’automatització de les pistoles.
 
Martorelles és un municipi petit del Vallès Oriental, governat per Iniciativa, te poc més de 4.700 habitants, això fa una pistola Taser per cada 2.370 habitants, mantenint aquesta ratio a Barcelona caldrien 680 unitats i a tot Catalunya 3.160, aquesta “sobredotació” no és una cosa estranya, moltes de les policies municipals que disposen de pistoles elèctriques les tenen fins i tot més baixes.

Entre els 31 municipis que figuren a l’informe del Sindic de Greuges sobre les 52 Taser (informe del Sindic de Greuges), veiem com hi ha 5 municipis que tenen una Taser per sota de una per cada 2.000 habitants (Sant Antoni de Vilamajor, Vilanova del Vallès, Dosrius, Sant Pol de Mar i Caldes d’Estrac), el cas de Caldes és el més cridaner, amb una Taser per cada 906 habitants.

Des de el 2016 no es coneix si el nombre de Taser en mans de la Policia Local ha crescut, ja que els preus permeten adquirir-les amb un contracte menor, sense publicitat, (contractes menors de 15.000€ sense IVA), tampoc es tenen dades sobre el seu us més enllà dels 5 municipis que diuen haver-les emprat (sense que consti quins ni el nombre de vegades) a l’informe de 2016 del Sindic.

És de témer que des de l’acceptació de la seva introducció a la Policia de la Generalitat, la seva compra s’hagi estès entre les policies locals la opacitat sobre el seu us és preocupant, i la seva suposada noletalitat pot fer que s’utilitzi com eina punitiva i, fins i tot, com instrument de tortura.

Vídeo de l’us d’una Taser per policies locals d’Oriola.
Vídeo del primer us de la Taserdelsmossos a Girona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada