24 de febr. 2019

Els treballadors del metro en vaga solidaria amb els barcelonins.


Els treballadors del metro iniciaran aquest dilluns i fins dijous (25,26,27 i 28), una vaga de 2 hores per torn i que ja ha estat contestada per la generalitat promulgant uns “serveis mínims” del 50% als dos primers torns (de 7:00 a 9:00 i de 16:00 a 20:00) i del 30% al tercer (a partir de les 22:50 fins l’acabament del servei).
El principal des motius per aquesta vaga és la presència d’amiant arreu del ferrocarril metropolità, vagons, andanes, dependències de treball, tallers... vies...
Les fibres d’amiant són un producte cancerigen, hi ha prou amb 0,1 fibres (microscòpiques) per cm3 per quedar fora dels límits ambientals d’exposició diària.

La inhalació de fibres d’amiant està a l’origen del mesotelioma, un tipus de càncer relacionat directament amb l’amiant, que es pot desenvolupar fins 30 anys desprès del contacte amb l’amiant (no cal que sigui un contacte continuat, hi ha prou amb un únic contacte, amb una única fibra), aquest càncer és agressiu i sol tenir conseqüències mortals,  Catalunya s’havia detectat entre treballadors i familiars de treballadors (que quedaven exposats per les fibres transportades a la roba dels treballadors) d’Uralita i Rocalla, però com l’amiant s’ha utilitzat àmpliament  arreu van apareixent nous casos cada dia, els darrers han estat els metros de Madrid i al de Barcelona.
 De moment la empresa, TMB, ha reconegut 12 casos (però n’hi ha més), i tira terra a sobre del problema, un problema que s’arrossega des de fa anys (des de 2002 moment en que es va prohibir, tard, l’ús de l’amiant), i sembla que la situació és molt més greu del que la empresa reconeix.
La nocivitat de l’amiant està reconeguda des de, al menys, principis del segle XX, però la cobdícia capitalista el va mantenir legal fins 2002, i encara es comercialitza massivament a l’Àsia, Amèrica del Sud i Àfrica.
Els treballadors del metro tenen més reivindicacions, encara que la salut no és un tema a negociar, referides a l’automatització, als acomiadaments i a les substitucions d’estiu, son les seves reivindicacions, però a més d’aquestes, la seva salut i les seves condicions laborals, els treballadors del metro estan fent vaga (i pagant-ne les conseqüències) per tots els barcelonesos, per tots aquells que un moment o altre agafen el metro..
Els passatgers del metro estan exposats al contacte, encara que sigui un contacte ocasional, a les fibres d’amiant que, sens dubte, hi ha a l’ambient de les estacions, túnels i vagons, per tant estan sota el risc del càncer de pulmó, amb l’agreujant de que en el cas de contreure´l no tindran mai el reconeixement a nivell econòmic no sanitari.
Hem de ser solidaris amb aquesta vaga, malgrat molèsties i malgrat l’espantall del Congrés dels Mòbils, perquè fan la vaga per ells i per nosaltres.

CONTRA TOTA NOCIVITAT!
SUPORT A LA VAGA DEL METRO!

Més info:
http://www.cgtmetro.org/gallery/cgtinforma-amianto%20n%C2%BA3.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada