19 d’ag. 2020

El rastreig de contactes mitjançant app al telèfon a punt de posar-se en marxa.


Finalment els grans operadors de les comunicacions (Apple i Google), com era d’esperar, s’han emportat el premi de les aplicacions de rastreig, i els intents locals (nacionals) han estat un fracàs. Com ha estat el cas, per exemple, del Regne Unit, França i com a mínim 7 països més a Europa, tots ells fora de combat.
En el cas de l’estat espanyol, desprès de flirtejar amb altres sistemes europeus (per exemple el PEPP-PT (Pan European Privace Preserving Proximiti Tracig  http://negreverd.blogspot.com/2020/04/passaports-dimmunitat-rastreig-de.html ), finalment va decidir adoptar el sistema del lobby corporatiu l‘API “notificacions d’exposició al COVID 19” que segurament si mireu els ajustos la trobareu, tant per Android com per iOS.

S’ha fet una prova a la illa de la Gomera, entre el 29/6 i el 31/7, amb més de 3.000 participants, el govern va encarregar la tasca a la sinistra empresa INDRA per un import de 330.537€-
La app encara no està funcional enlloc (l’han d’adoptar les Comunitats) però Balear i Canàries son candidates a ser les primeres, segons la Secretaria d’Estat  de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) estarà plenament operativa el 15 de setembre, encara que ara mateix és descarregable a Google Play i a Apple Store, val a dir que per el sistema Android (el 85,5 dels telèfons a l’estat) s’han fet més de 1.000.000 de descarregues.
Segons la SEDIA amb el sistema de rastreig mitjançant app es multiplica per dos el resultat de la mateixa feina feta per rastrejadors humans, detecta el 78% dels contagis simulats i el 61 dels contagiats simulats comuniquen el contagi abans de 24 hores... be, tot son flors i violes!!
Però hi ha uns quants punts a tenir en conte abans de descarregar l’app, encara que sigui per curiositat:

1.-Per Android demana tenir activada la geolocalització, diuen que no guarden les dades però la pràctica habitual de les corporacions és negar.

2.-L’app, encara que no estigui activa a la teva comunitat guarda ja mateix les dades dels teus contactes, de moment 7 dies, a partir del 15 de setembre 15 dies.

3.-Com que l’aplicació detecta el MAC dels aparells contactes, sols que un d’ells o una de les balises bluetooth (iBeacons http://negreverd.blogspot.com/2018/10/smart-city-geolocalitzacio-i-realitat.html ) el tingui activat quedes, de fet, geolocalitzat.

4.-De la mateixa manera que van instal·lar l’API sense la nostra petició ni el nostre consentiment, algú ens pot garantir que les dades recollides no poden ser descarregades el mòbil?.

Per tant el recomanable és, no descarrega Radar COVID, utilitzar al mínim els smartphones, tenir normalment apagada la eolocalització i sempre apagat  el bluetooth.

Més info:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada