4 de set. 2017

El control social s'estén, l'Hospitalet i Begur



Com s’informava abans de l’estiu(http://negreverd.blogspot.com.es/2017/05/vigilancia-i-control-social-les-terres.html, http://negreverd.blogspot.com.es/2017/05/la-videovigilancia-terres-de-girona-els.html ) la videovigilància es va estenen com taca d’oli pels municipis catalans, sembla que la policia local (i els polítics que la manen) han decidit dipositar la seva confiança en aquest mètode de control social. En alguns cassos el que es vol controlar son unes “minories marginals” (gitanos i immigrants) i en altres l’activitat d’ocupes i l’ordre públic a zones turístiques i comercials.

Aquest més d’agost han aparegut 3 concursos municipals vinculats amb la videovigilància, 2 a l’Hospitalet (131.741€) i una a Begur (108.498€). En els dos cassos hi ha una aposta clara per la lectura de matrícules (dins la videovigilància intel·ligent el nivell més baix). La lectura de matrícules es sol emprar per permetre l’entrada únicament a vehicles autoritzats, però també s’utilitza com eina de control mitjançant llistes negres de matrícules de molt dubtosa procedència.
En el cas de l’Hospitalet es liciten 3 càmeres de control del trànsit (videocàmeres “tradicionals”) per ser instal·lades a les següents cruïlles: Travessia Industrial amb Carretera del Mig, Travessia Industrial amb Rambla de marina i Av. Frabregada amb la Carretera del Mig, es tracta de càmeres domo, orientables (poden girar i es pot modificar l’angle d’inclinació vertical) i amb zoom, de fet aquests característiques no es solen donar a les càmeres de transit tradicionals i es correspondrien més a càmeres de vigilància de seguretat.
L’Hospitalet licita també l’adquisició de 28 càmeres lectores de matrícules amb dispositiu d’il·luminació infraroja, 19 per el Districte Econòmic i 9 per el Polígon Industrial de la carretera del Mig. Aquestes càmeres permetran (entre d’altres coses) creuar les dades amb una llista negra per alertes de seguretat, detectar la etiqueta ecològica del vehicle, comptatge distingint carrils i direcció, detecció d ela velocitat. També permetran creuament amb les dades de les altres càmeres i amb la base de dades del municipi i de la DGT o dels Mossos d’Esquadra (tipus de vehicle, antiguitat, nacionalitat...). L’Hospitalet ja disposa de càmeres de reconeixement de matrícules, com a mínim, al mercat de Santa Eulàlia.
Begur ha seguit les passes de Santa Cristina d’Aro , Lloret, Calonge o d’altres poblacions de la Costa Brava, combinant la videovigilància de l’ambient amb la lectura de matrícules, sobretot als accessos del poble i de les urbanitzacions...
En total s’instal·laran26. De les que 17 seran convencionals, una d’elles domo orientable i amb zoom controlable amb joystick des de la Policia Municipal i 9 càmeres lectores de matrícules, totes les càmeres disposaran de projectors infrarojos per il·luminació nocturna.
No hem de banalitzar l’empenta que estan prenent les instal·lacions de videovigilància municipal, sobretot tenint en conte que l’abast real no el coneixem, caldria poder accedir a la informació de que disposa (i no dona) la Comissió de Videovigilància o l’Agència de Protecció de Dades. És un fet que d’una manera continuada s’estan instal·lant videocàmeres arreu i que la combinació de les convencionals i les lectores de matrícules (amb llista negra o sense) esdevenen l’inici d’un control social asfixiant.

Més info: www.negreverd.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada