3 d’abr. 2018

“Smart Setmana Santa” a Sevilla. Control social, dominació i privatització capitalista de la vida quotidiana.


Poc a poc la paraula comodí “smart city” va deixant de ser una “paraula per a no dir res” i va prenent cos com a sistema tecnològic de control i dominació. Van quedant enrere les pintoresques experiències de sensors d’aparcament, de sensors als contenidors, del control de la contaminació mitjançant simulacres participatius amb la etiqueta de “ciència ciutadana”... Poc a poc, en un començament amb sensors de “baixa intel·ligència” com els lectors de matrícules ja molt estesos (http://negreverd.blogspot.com.es/2018/03/el-sistema-de-videovigilancia-comarcal.html ), desprès amb software de reconeixement d’objectes i accions...

La incorporació d’intel·ligència artificial i “aprenentatge profund” en sensors (de moment en punts i moments escollits, però en un futur breu generalitzats), és un salt qualitatiu i quantitatiu. Termes com “internet de les coses”, “big data”, “intel·ligència artificial” i, naturalment també “smart city” cristal·litzen en una nova realitat.
No és d’estranyar que els primers sensors intel·ligents que s’estan generalitzant siguin les noves càmeres amb xip dotat d’intel·ligència artificial, especialment a través del processador de visió artificial Myriad X, fabricat per una empresa adquirida per Intel (https://www.movidius.com/myriadx ) que incorpora un motor informàtic per xarxa neuronal per tal d’assolir “intel·ligència visual” que arriba a un bilió d’operacions per segon. Això permet processar les imatges directament a la càmera, reduir la càrrega de la xarxa, prendre decisions descentralitzadament i mantenir el sensor operatiu encara que la xarxa no funcioni o s’enlenteixi.
Ja va haver un assaig en el sentit d’emprar una xarxa de videovigilància intel·ligent, més enllà del que és la tradicional captura d’imatges, als entorns de la Sagrada Família de Barcelona (http://negreverd.blogspot.com.es/2017/01/la-sagrada-familia-control-social-big.html) aquesta primavera s’ha anat un pas més enllà en la constitució de xarxes “intel·ligents” de control durant la “Semana Santa de Sevilla”.
Sevilla és, juntament amb Santander, Barcelona, Màlaga... una de les ciutats de l’estat que més presumeixen de ser intel·ligents, de ser smart cities, te un Pla Director d’Innovació centrat en el tema smart i dins d’aquest pla un Pla d’Acció més concret (https://www.sevilla.org/ayuntamiento/competencias-areas/alcaldia/itas/plan-director-de-innovacion/doc/plan-de-accion.pdf), en aquest pla te un paper molt important la seguretat i la definició dels Centres de Coordinació, primàriament des de el CECOP (Centre de Coordinació Operativa). 

L’Ajuntament de Sevilla ha destinat darrerament nombrosos recursos econòmics a modernitzar el CECOP (430.000€ el 2015), el CECOP comparteix edifici amb control de mobilitat de l’Ajuntament i amb la direcció de la Policia Local.  
Desprès de anys de banalització ”smart” finalment s’ha plasmat la cosa en el dispositiu de seguretat de l’espectacle folklòric/supersticiós de la setmana santa.
S’han instal·lat 18 càmeres intel·ligents (comptatge de persones, detecció d’objectes amb velocitat, detecció de vehicles, de moviments...) que s’han d’afegir a les més de 140 ja existents. També un sistema d’il·luminació per LED’s regulable per prevenir situacions de pànic, valises de control de presencia de mòbils per poder enviar massivament missatges d’alerta i tot un sistema de comunicació d’incidències (https://www.digitalsecuritymagazine.com/2018/03/26/sevilla-celebra-una-semana-santa-mas-segura-gracias-las-camaras-bosch/).
Tot el procés està financiat i desenvolupat bàsicament per 4 grans corporacions, la primera “Bosch Security and Safety Systems” que aporta les càmeres intel·ligents i el software d’interpretació de les imatges, Telefònica per totes les comunicacions amb fibra òptica i 4G, Cisco que facilita la plataforma smart city i Ferrovial (la d’en Florentino) el tema de l’enllumenat.
Es tracta d’una inversió de futur, d’un aparador on vendre (i es vendrà i molt!!) un model de control social tecnològic, ara per un fet puntual (la setmana santa sevillana) com demostració, d’aquí uns instants als carrers de qualsevol ciutat i poble.

Resumint, el projecte capitalista de la smart city, big data, internet de les coses es concreta en tres coses:
-Control social.
-Dominació.
-Privatització capitalista de la vida quotidians.

PER UN MON LLIURE I SALVATGE!!

3 comentaris:

  1. Companys, aprofito l'ocasió per deixar-hos el video del J. Ellul sobre el sistèma tècnic subtitulat al castellà.

    https://www.youtube.com/watch?v=1eDrJV2VHQc

    Salut i salvatgia.

    ResponElimina