7 de febr. 2023

Contra la devastació, contra els aeroports!!


A Catalunya els macroprojectes apareixen i desapareixen segons el vent que bufa... el vent corporatiu/financer, el vent polític o els dos. Sembla que els capitalistes catalans (sobretot els de Barcelona) funcionen a cop de macroprojecte. Funcionen així al menys des de la Exposició Universal de 1888, passant per l’enyorat 1992 i ara amb la nova llaminadura de la Copa Amèrica de Vela.
Alguns han estat un èxit (èxit per els promotors), sols cal mirar la maranya de vies de comunicació AVE’s i autopistes que travessen el país, o el port de Barcelona ampliat en diverses fases i que va necessitar desviar el Llobregat, també tota la collita de polígons “industrials” a cada racó... Altres un nyap, com la instal·lació del ITER a Catalunya, el Fòrum Universal de les Cultures del 2004 o els Jocs Olímpics d’Hivern als Pirineus.
Ara al teatre polític ens representen la funció de les tres infraestructures “clau” (claus segons el PSC y la patronal de Foment), s’exigeix l’aprovació del pla urbanístic per al Hard Rock al Camp de Tarragona (https://aturemhardrock.cat/blog/ ), la construcció del Quart Cinturó al Vallès (http://territori.scot.cat/cat/notices/2013/02/autovia_b_40_quart_cinturO_3196.php ) i l’ampliació de l’aeroport del Prat (https://zeroportbcn.wordpress.com/ ). 
S’ha assolit la quadratura del cercle, tots han guanyat i tots estan contents. 
Però el fet és que amb el pacte dels pressupostos es reobren uns projectes que no han estat mai tancats, sols sotmesos a estira i arronses entre faccions del capitalisme català i capitalisme estatal. Tot queda en qui s’apropia dels rèdits econòmics i/o polítics de fer o no fer, el perjudici és per la terra i els seus habitants.

Dels ajuntaments no es pot esperar massa cosa, per exemple en el cas del Delta del Llobregat els municipis impulsen i promouen importants desenvolupaments urbanístics, com el Pla Ponent a Gavà amb 4.900 habitatges (https://salvemelcalamot.org/ ), Can Sellarès, el Barri llevant Oliveretes a Viladecans o la ARE Sud al Prat amb 2.666 habitatges (http://www.consorcipratnord.cat/15417/detall )... 
En quant a l’ecologisme el trobem molt mediatitzat per els Comuns i els seus satèl·lits (ONG’s, plataformes...) i ideològicament captiu de dos idees, el sostenibilisme i el decreixetisme (els més radicals), dues idees que no ataquen el moll de la qüestió, l’escenari de les dues és la mateixa societat (sostenible o decreixent) amb les mateixes relacions de poder i de dominació.

L’AMPLIACIO DE L’AEROPORT DE BARCELONA:

El tancament de l’ampliació del Prat va ser un tancament en fals, sols va ser un endarreriment, ara reneix la iniciativa, es tora a obrir el tema amb el “Hub intercontinental” o amb l’augment de la capacitat de vols.
El transport aeri no es pot separar de tot el que implica els models de mobilitat, convencionals, “sostenibles” o decreixentistes, tots necessiten aeroports (d’us intensiu, semi intensiu o decreixent), tots necessiten ferrocarrils (convencionals, AVE’s o de via única), tots necessiten vies d’alta capacitat, tots necessiten vehicles més o menys privats de motor tèrmic o elèctric per el transport urbà i per carretera, tots necessiten el sistema de producció industrial capitalista, tots necessiten extreure matèries primes devastant la terra. 
El problema no és un aeroport, el problema no és la destrucció d’un espai natural, el problema no son les emissions i el no acomplir els compromisos de Paris (que per altra part no ens allunyen de la “catàstrofe” climàtica)... el problema és el capitalisme devastador i els estats.
No es poden trobar alternatives perquè totes son falses. Potenciar aeroports petits (més ecosostenibles??) o connexions entre ells en AVE o qualsevol altra via “eficient” intermodal és en el millor dels cassos una bajanada i en el pitjor un engany premeditat per perpetuar un sistema de dominació i devastació.

Aeroports? Ni al Prat, ni a Reus, ni a Riudellots ni a Barajas!!
Hard Rock’s ni al Camp de Tarragona ni enlloc!!
Cinturons d’Autopistes cap ni un!!
Reforestació total de l’Aeroport del Prat i de totes les línies de l’AVE!! Enderrocament i reforestació d’autopistes i Cinturons!!
Contra la devastació de la terra pel capitalisme extractivista!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada