28 de jul. 2023

Gaietà Ripoll, el darrer executat per delicte d'heretgia (el darrer?)

 

Ara fa 197 any, el 31 de juliol de 1826 va ser assassinat a València el mestre de Ruzafa, Gaietà Ripoll de 48 anys, pel delicte de rebutjar a l’església catòlica i per heretgia… i per no fer resar als xiquets, ni ensenyar “doctrina”. De fet va ser el darrer assassinat (reconegut) per delicte d’heretgia. 

 

En Gaietà Ripoll va néixer a Solsona, va lluitar a la Guerra del Francès i va ser presoner de guerra i deportat a França, segurament allà va prendre contacte amb sectors liberals i de lliure pensament, encara que a l’exercit abundaven les persones amb aquestes idees.

Al tornar al “Regne”, desprès de passar per la Milícia Nacional, va agafar la feina de mestre en un poble de les rodalies de la ciutat de València, un poble de llauradors pobres: Ruzafa, que ara és un barri de València.

De seguida va cridar l’atenció, aquell Mestre vegetarià («es triste que haya que matar a los animales para que vivan los hombres»), que no s’agenollava al sentir passar el viàtic o la custòdia, que no combregava per pasqua, que no resava a l’entrar a l’escola ni ensenyava catolicisme, testimonis de l’època diuen que era una persona estimada i solidaria, però no per alguns que, anònimament, el van denunciar al Tribunal de la Fe.

Cal posar la cosa en context del moment històric, la Coalició d’Estats Europeus “Santa Aliança” va envair Espanya (els cent mil fills de Sant Lluís) i va restaurar l’absolutisme de Ferran VII (el rei Felón), acabava el trienni liberal i començava la dècada ominosa.

El recolzament de les potències europees tenia com contrapartida, la tutela i limitació de les iniciatives més reaccionaries, per exemple no van permetre la reinstauració de la Inquisició. Per poder reprimir sobre temes religiosos, es van treure de la butxaca les Juntes de Purificació, però el sector més extremistes dels bisbes (encapçalats per el bisbe d’Osma) volia anar més enllà i van fundar una mena de GAL decimononic, l’Angel Exterminador”, que es dedicava al segrest, la tortura i a l’assassinat amb la col·laboració de sicaris a sou.

Hi ha versions que diuen que Gaietà va ser segrestat per l’Angel Exterminador el 1824 i va estar presoner dos anys durant els que no va adjurar de les seves creences, l’arquebisbat va ratificar sentencia de mort que va ser acomplerta a la forca per la justícia ordinària en un procés irregular.

En un informe del bisbe de València al nunci es deia “No creía en Jesucristo, en el misterio de la Trinidad, en el de la Encarnación del Hijo de Dios, en el de la Sagrada Eucaristía, ni en la Virginidad de María Santísima, ni en los Santos Evangelios ni en la infalibilidad de la Santa Iglesia Católica, Apostólica, Romana; no cumplía el precepto pascual, impedía a los niños dijesen 'Ave María Purísima' y que hiciesen la señal de la cruz, que no era necesario oír misa para salvarse y retraía a los mismos a dar la debida adoración al Señor Sacramentado, cuando era llevado para administrar el viático a los enfermos”.

L’execució va aixecar protestes, en una resposta a un article a The Times, on glosaven el caire solidari i popular d’en Gaietà, el nunci de “Sa Santedat” deia que “Ripoll era un deísta fanático que corrompía a la gente con su falsa virtud” i que esperava que l’execució servis “de escarmiento para unos y de lección para otros”.

L’Angel Exterminador o la Junta de Purificación o el bisbat, van afegir tot una sèrie d’escenografies escabroses: caixa amb flames pintades (ja que no podien emprar flames de veritat), llançament del cadàver per un pont, abandonament durant tot el dia a la llera del riu...  

Coses pasades??... imagineu-vos al Rouco Varela amb una Bandera de la Legió o una Companyia de la Guàrdia Civil a les seves ordres, o a l’arquebisbe d’Oviéu Jesús Sanz (https://www.elconfidencial.com/espana/2022-12-08/por-que-obispos-espanoles-apuntan-guerra-cultural-contra-papa_3536516/ ) o tants d’altres jerarques de l’Església Catòlica (realment tots) que en públic o en privat mantenen posicions anàlogues a les que mantenien el 1826 el bisbe d’Osma o l’Arquebisbe de València.

 

Links sobre l’època:

http://negreverd.blogspot.com/2015/07/els-luddites-catalans-i-la-crema-del.html crema del vapor Bonaplata

http://negreverd.blogspot.com/2015/03/gracia-luddita-destructors-de-maquines.html crema del Vapor Vilaregut

http://negreverd.blogspot.com/2014/07/la-primera-destruccio-de-maquines-la.html luddites a Alcoi i Camprodon

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada