26 d’ag. 2018

El Pla de Convivència de Fort Pienc, la "policialització" i la videovigilància


Darrerament entre algunes organitzacions veïnals ha aparegut una forta tendència pro-policial, promoguda per el PDCAT i ERC per aconseguir recolzaments cara a les eleccions locals del mes de maig de l’any vinent, als governanta actuals de l’ajuntament els ha faltat temps per atendre aquestes demandes i apuntar-se al “policialisme”, el cas més notori és el de la Barceloneta, on s’ha pogut veure veïns amb una pancarta dient “+ POLICIA = + SEGURETAT).
Segurament donen la Barceloneta per difícilment recuperable (en mans del PDCAT) i així s’han afanyat a aprovar el Pla de Convivència de Fort Pienc, un pla que contempla mesures purament policials vestides de “policia de proximitat”, “policia comunitària” i “agents cívics”, de serveis socials externalitzats i... naturalment de videovigilància (https://ajuntament.barcelona.cat/eixample/ca/noticia/es-posa-en-marxa-el-pla-de-convivencia-de-fort-pienc_691750 ), els recursos tecnològics apaivaguen els veïns i satisfan les expectatives dels policies i les seves organitzacions.
 Per ser un pla de convivència sembla que sols s’ha de centrar en les persones sense sostre, en els menors “estrangers” no acompanyats i els usuaris del centre de Dia i en general “millorar la seguretat”. Sembla que la resta dels habitants de Fort Pienc, residents (molts d’ells molt benestants), botiguers, mestres i professors, bibliotecaris... no tenen problemes de convivència.
La Estació del Nord, situada a Fort Pienc, és la principal porta d’entrada i de sortida de nombrosos viatgers... en molts casos viatgers pobres, que no tenen diners per viatjar amb els AVE’s, que son (ferroviariment parlant) cada cop més inevitables, amb la extinció dels “borregueros” de llarga distància. Aquests viatgers arriben sovint sense un euro a la butxaca, sense allotjament, ni gent que els esperi, un punt sensible per l’aporofòbia social que patim (https://es.wikipedia.org/wiki/Aporofobia ). Per controlar al pobres una de les mesures recurrents és la videovigilància, es fa vídeo vigilància a barris d’immigrants, de gitanos... (http://negreverd.blogspot.com/2017/05/vigilancia-i-control-social-les-terres.html, http://negreverd.blogspot.com/2017/05/la-videovigilancia-terres-de-girona-els.html ). També ofereixen millores en la il·luminació, en la seguretat privada de l’estació, en els horaris (tancament de nit excepte per passatgers amb bitllet)...
Abans de l’aprovació del Pla,  B:SM (Barcelona de Serveis Municipals SA, empresa municipal de gestió d’equipaments i infraestructura) a tret a licitació fa uns mesos un projecte de videovigilància a les estacions d’autobusos de Fabra i Puig i la del Nord (https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/ca_ES/notice.pscp?idDoc=31879436&reqCode=viewCn ), te un import força alt, 329.967€ i es suposava que havia d’estar pràcticament adjudicada al llarg de l’estiu.
L’estació del Nord està, ja ara mateix, ben farcida de càmeres, en te moltes, així a simple vista, en la elaboració d’un esborrany, inacabat, de mapa de la videovigilància de Barcelona (https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1jS72DIAZDBRCsRBq1xN78iTHcKY&ll=41.39238927929107%2C2.183055262618268&z=18 ), en tenia unes 13, i als seus entorns moltes més, les dels jutjats, les de l’Agència Anticorrupció, les de la benzinera, les de l’estació de la RENFE, les de FECSA/ENDESA... en total per sobre de les 50 (encara que moltes son dels jutjats).
El que pretén aquest contracte és canviar les prestacions del sistema de videovigilància, incorporant als sistemes intel·ligència en l’anàlisi on-line (des de la càmera) i off-line.
Així el sistema ha de poder fer com mínim els anàlisi següents:
1. Perimetral:
L’objectiu d’aquesta analítica es detectar intrusions en un perímetre establert. El sistema analitzarà de forma continua el vídeo durant els períodes programats i generarà un clip d’event quan detecti una intrusió. Aquest clip de vídeo tindrà meta informació que faciliti la revisió del mateix per part d’un operador. 2.
2. Detecció d’embalums:
L’objectiu d’aquesta analítica es detectar embalums(maletes, bosses, etc..) que restin en una escena més d’un determinat temps. Aquest temps serà parametritzable per l’administrador del servei. Es valorarà la possibilitat de definir filtres per mida, forma o tipus d’objecte.
3. Seguiment d’intrusió amb recolzament de càmeres PTZ.
L’objectiu d’aquesta funció es que el sistema sigui capaç de controlar una càmera motoritzada (PTZ) de forma que l’operari pugui marcar/seleccionar una persona i que la càmera es posicioni en condicions òptimes de visionat. En cas que la persona es desplaci d’una zona a un altre, el sistema haurà d’ajustar el seu posicionament per millorar la visió i controlar en tot moment la trajectòria de la persona seleccionada.
La seguretat és un comodí que permet qualsevol cosa, ara mateix Cambrils (l’escenari de l’atemptat de fa un any) instal·larà un sistema de videovigilància amb reconeixement de matrícules, i es gastarà en el tema 100.000€ (https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/ca_ES/notice.pscp?idDoc=35259179&reqCode=viewCn )
En definitiva ens trobem davant d’un pas endavant en la “Smart City barcelonesa”, on els pobres analògics sobren, i on el control social és una prioritat, igual com s’ha pogut veure en les darreres actuacions a Barcelona i a l’Àrea Metropolitana (http://negreverd.blogspot.com/2018/03/control-social-versus-contaminacio.html, http://negreverd.blogspot.com/2018/04/els-ajuntaments-del-canvi-abracen-el.html ). Que tot això acabi quallant en uns sistema ubic depèn de molts factors, entre ells de nosaltres... 
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada